Lövétei István alkotmányjogász szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében, vagy arra emlékeztető, gárdaöltözet szerű viseletben jelenik meg. Messziről jött látogató pedig csak kapkodja a fejét, ha figyelemmel kövei hazánk közügyeit: olyan jól élünk mi, hogy a parlamenti képviselők öltözete a legfontosabb vitatémák egyike lehet – gondolhatná.
Lövétei István hétfőn azt mondta, az Országgyűlés május 14-re tervezett alakuló ülésén mind a korelnöknek – ezúttal a fideszes Horváth Jánosnak –, mind pedig a megválasztott új házelnöknek joga van ahhoz, hogy döntsön, mi legyen, ha egy képviselő gárdamellényben jelenik meg az ülésteremben. (A házszabály kimondja, hogy a törvényhozás elnöke gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról.) Érdekes módon ezek a ki tudja honnan ide szalasztott alkotmányjogászok, toleranciabajnokok és sleppjük valahogy nem aggódott az Országgyűlés tekintélye miatt, amikor a hivatalban levő kormányfő nyugodtan lekurvázta az általa irányított országot, nem mellesleg annak köszönhetően, hogy hazudott a választópolgároknak. Lövétei elvtárs nem követelte akkoriban, hogy Gyurcsáy Ferencet kivezessék az ülésteremből, az Országgyűlés elnökét sem szólította fel ily burkolt formában, hogy irányozza elő ezt.
Az alkotmányjogász értelmezése szerint, ha az elnök úgy határoz, akkor a kormányőrök kivezethetik a szabálysértőt. Felhívta a figyelmet arra, hogy szabálysértést észlelve a házelnök tehet feljelentést az ügyben, azonban a rendőrök az Országházból nem vihetnek el senkit. A szabálysértést utólag lehet megállapítani, és ha ez megtörténik, akkor az Országgyűlés megszavazhatja azt, hogy az érintett képviselőnek felfüggeszti a mentelmi jogát – magyarázta.
A Jobbik frakcióvezetővé választott elnöke, Vona Gábor többször megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint az új Országgyűlés alakuló ülésén gárdamellényben jelenik meg. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tavaly novemberben úgy egészítette ki a szabálysértési kormányrendeletet, hogy a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, annak bármely formája, a feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának, formaruhájának nyilvános rendezvényen történő viselése is szankcionálható lett. „Ugyanilyen megítélés alá esik az a magatartás is, ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel” – olvasható a tárcának a demokratikus elveknek és a jogállamnak ellentmondó rendeletmódosításról szóló akkori magyarázatában.
(MTI nyomá)