"A kisebbségek folyamatos követeléseikkel zsarolják a szlovák államot, kötelességeiket pedig nem teljesítik" - jelentette ki Robert Fico miniszterelnök a Matica alapításának 150. évfordulója alkalmából. Ezen változtatni kell, mert szerinte "Szlovákiát" elsősorban a "szlovák nemzet" számára "alapították".
"Néha úgy érzem, hogy a sajtó nem is sejti, milyen ajándékot kaptak a szlovákok a Matica slovenskától. Célzottan érdeklődnek minden alantasság iránt, ezért célirányosan elkerüli a figyelmüket a lényeg, az egyedülálló maticás gondolat Szlovákia erkölcsi újjászületéséről. Ezt a gondolatot a Matica 150 éve következetesen alkalmazza a gyakorlatban, mert a Matica a remény szárnyain repül, tanít és stimulálja a fiatal Maticát az önzetlen hazafiasság neveléséhez. Mert mindenütt, ahol kevés van a hazafiasságból, kirobban a szélsőségesség" - jelentette ki Fico azt követően, hogy gratulált a szervezetnek 150. évfordulója alkalmából (mi pedig azon morfondírozunk, mi lehet szerinte a szélsőség, ha nem a szerdahelyi szurkolók félholtra verése vagy a felvidéki magyar állampolgárok rendszeres hatósági zaklatása - a szerk.).
Fico beszélt a "kisebbségekről" is (magyarul arról a magyarságról, akitől az "országukat" lopták - a szerk.), azt kérve tőlük, hogy "hagyják abba a kisebbségi jogokkal való zsarolást".
Zoom
Orbán szlovák házat avatott hálából a rendszeres magyargyalázásért
Fico szerint ugyanis szokássá válik, hogy "a Szlovákiában élő kisebbségektől" leginkább "követelőzést és kinyújtott kezeket" látni, ám "semmilyen állam iránti kötelességeket, és szinte minimális polgári erényre nevelést". "Ennek meg kell változnia. Független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára alapítottuk, akármennyire is tiszteljük őket, hanem főleg a szlovák államalkotó nemzet számára" - jelentette ki.
"Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Ezért különös, ahogy mindenhol tudatosan előtérbe kerülnek a kisebbségek problémái az államalkotó szlovák nemzet rovására. Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok" - mondta el a Matica Slovenská ünnepségén Fico.
"Harcos" külügyminisztériumunk méltó, a történelmi előzményeket felidéző válaszára pedig ne is várjunk...
(Kuruc.info - Bumm - SITA nyomán)
Kapcsolódó: