Meghiúsult a Délvidék első Trianon-emlékművének avatása vasárnap Adán, a római katolikus temető kápolnája mellett emelt emlékmű talapzatát ugyanis ismeretlenek az ünnepség előtt elbontották.
Rusai József, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) adai községi szervezetének elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta, az avatás előtt, vasárnap kora délután szembesültek azzal, hogy ismeretlenek szombaton délután vagy vasárnap reggel elvitték a magánadományokból, egyházi területen állított emlékmű talapzatát.

Az elnök hozzátette, szeretnék az emlékművet a közeljövőben a tervezett helyén fölállítani.
László Bálint, az MRM elnöke közölte, a párt az emlékmű állításáról megállapodott a katolikus egyházzal, és az avatási ünnepséget is bejelentette a rendőrségnél, és az tudomásul vette.
Az adai plébános azonban a helyi építésügyi hatóságtól kapott egy határozatot, amely egynapos határidővel elrendeli az emlékmű bontását. Ezt a lépést a település magyar nemzetiségű polgármestere kezdeményezte hivatalból. A dokumentum szerint bár tizenöt napon belül lehetőség van fellebbezésre, ez a végrehajtásra nincs halasztó hatállyal.
Mivel a magántulajdonból emelt emlékmű magánterületről tűnt el, a párt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz - mondta László Bálint.
Zoom
Szávay István magyar országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke hangsúlyozta, az emlékmű egyszerre mementója annak a tragédiának, amely a nemzettel 1920-ban történt, ugyanakkor jelképezi azt is, hogy ennek ellenére megmaradt az itteni magyarság, összetart, van hite és jövője is.

A képviselő jogi és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlannak tartja a történteket. A politikus elmondta, a Jobbik szeretné, ha mielőbb tisztázódnának az eset körülményei. Ha bebizonyosodik, hogy jogszerűtlen volt a bontásról szóló határozat, a párt elvárja a magyar kormánytól, világosan adjon hangot tiltakozásának.
Szávay István közölte, a Jobbik magára vállalja az emlékmű újraállításának költségeit.
(MTI)
Frissítés: Bilicki Zoltán, szerb zsoldban álló polgármester vitette el az emlékművet - Szávay István Facebook-bejegyzése
Felháborító eset történt ma délután. A Magyar Remény Mozgalom (MRM) a mai napon szerette volna felavatni Délvidék első Trianon-emlékművét, amely felemelő eseményre magam is meghívást kaptam. Ma reggel azonban Ada község magát magyarnak valló, de a Demokrata Párt színeiben, tehát szerb zsoldban politizáló polgármestere, Bilicki Zoltán utasítására a képen látható emlékművet elszállították.

A Jobbik természetesen nem fogja szó nélkül hagyni az esetet, mindenben segítjük a szervezőket, akik az ellopott oszlopot pótolni fogják, és az avatást méltó körülmények között ismét meg fogják tartani. A Jobbik nevében felajánlottam, hogy az emlékmű pótlásának költségeit pártunk magára fogja vállalni.
Köszönet és elismerés illeti Rusai Józsefet, az MRM adai vezetőjét és mindazon bajtársait, akik szembe szállnak a hatósági önkénnyel, megalkuvást és meghátrálást nem tűrve kitartanak céljaik mellett!
2. frissítés: A Pannon TV összeállítása
3. frissítés: Hivatalból rendelte el a bontást a "magyar" polgármester
Hivatalból rendelte el a vajdasági Ada polgármestere a tervezett Trianon-emlékmű felállításának vizsgálatát, az építési felügyelő pedig megállapította, hogy engedély nélkül tették le a talapzatot, így hivatalból elrendelte annak elbontását.
Bilicki Zoltán, Ada polgármestere hétfőn közleményben tudatta, hogy a múlt héten ismeretlen személytől érkezett hozzá feljelentés egy engedély nélküli emlékmű építéséről. A polgármester értesítette az illetékes építési felügyelőt, aki elrendelte a helyi római katolikus temetőben felállított objektum eltávolítását. Mivel a telek tulajdonosa ezt nem tette meg 24 órán belül, a talapzatot az illetékes szervek távolították el vasárnap. Ez lett volna a Délvidék első Trianon-emlékműve, az ünnepélyes leleplezés azonban a bontás miatt elmaradt.
(MTI nyomán)