A Délhír Portált az ünnepek alatt több délvidéki magyar kettős állampolgár is megkereste arra panaszkodva, hogy a VMSZ fizetett aktivistái igen gyanús módon bánnak a levélszavazatokkal.
Mint ismeretes, a Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) korábban bejelentette, hogy aktivistái járják majd Délvidéket, és segédkeznek az adatok kitöltésében, a szavazásban, valamint a levélszavazatokat is begyűjtik.
A VMSZ minden lehetséges fórumon elmondta, hogy ők a Fideszre való szavazásra biztatnak mindenkit, ezért sokakban aggályok merültek fel annak tekintetében, hogy a VMSZ-re bízott, esetleg nem fideszes szavazatok vajon célba érnek-e majd. Volt olyan magyarországi párt is, mint például a Jobbik, amely arra kérte szavazóit, keressék meg inkább a délvidéki tagjaikat, ha biztosan azt szeretnék, hogy a levélszavazataik eljussanak az urnákig. A délvidéki magyar pártok közül a a szövetség egyik tagja, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) arra biztatott mindenkit, hogy szavazataikat postán vagy a külképviseleteken adják le, akik viszont nem postázták levelüket időben, azok számára a VMDK néhány településen megszervezte, hogy összegyűjtik a levélszavazatokat és leadják azokat.
Zoom
Pásztor István VMSZ-elnök Orbán Viktorral és Aleksandar Vucic szerb államfővel a magyar adófizetők százmillióiból felújított szabadkai zsinagóga átadásán - az elnök urak egyébként neológ, ortodox és goj (b-j) stílusban jelentek meg a fontos eseményen
A Magyar Mozgalom pedig közleményben kérte a délvidéki magyarokat, hogy ne adják oda szavazataikat a VMSZ házaló aktivistáinak.
A félelmeket igazolják azok az esetek is, amelyek a délvidéki hírportál tudomására jutottak, és amelyek arról szólnak, hogy a VMSZ aktivistái csakis a fideszes szavazatok juttatják el az urnákig.
Egy szabadkai olvasójuk arról írt, hogy ő teljesen apolitikussá vált a magyarországi választási hisztéria közepette és a politikai sárdobálás miatt inkább úgy döntött, érvénytelenül szavaz, ezért a szavazólapját áthúzta. Később megjelentek nála a VMSZ aktivistái, akik begyűjtötték a levélszavazatát. Majd néhány órával később telefonon kérték rajta számon, miért semmisítette meg a szavazólapját? Ez a borítékok felbontásának egyik biztos jele lehet.
Bánsági olvasójuk is írt egy visszaélésről. Mint meséli, ő már külföldön dolgozik néhány éve és csak a húsvéti ünnepek miatt tartózkodott otthon, azonban a VMSZ-be betagosodott ismerőse folyton zaklatta, hogy menjen el, vigye el a levélszavazatát, mert azt “úgysem fogja tudni kitölteni”, az “nagyon bonyolult feladat”, de majd ő segít.
„El is mentem az ismerősömhöz egy kávéra, aki majd leszédült a székről, amikor látta, hogy a Jobbikot X-eltem be, aztán számon is kért, hogy én miért nem az Orbánékra szavazok” – mesélte a magyar lapnak nyilatkozó olvasó. Aki, mint mondja, elkövette azt a nagy hibát, hogy barátja kérésére nyitva hagyta mindkét borítékot. „Utólag már belátom, hogy ezzel az erővel akár kukába is dobhattam volna a szavazatomat, mert azt vagy kicserélik vagy simán csak megsemmisítik.”
Zoom
(Délhír-grafika)
Egy másik, zentai olvasó telefonon kereste meg a szerkesztőséget. Hangjában még érezhető volt a döbbenet.
„Nem gondoltam volna, hogy ezek ilyen pofátlanul csalnak” – mondta.
Náluk húsvét előtt voltak a VMSZ aktivistái, ő ugyan nem magyar állampolgár, de nővére és szülei igen. „Ők mind Fidesz-szavazók, meg Orbánra is akartak szavazni, de történt egy kis hiba” – meséli.
A VMSZ-es aktivista ugyanis nem csak az adatok kitöltésében segített, ő nem bízta a véletlenre és a szavazói lapot is maga vette kezébe, csakhogy véletlenül nem a Fidesz-KDNP-t jelölte meg, sőt ezt észre sem vette volna, ha a háziak nem figyelmeztetik!
Ekkor a kreténkedő aktivista “sűrű” elnézések közepette felállt és jelezte, hogy semmi gond, mert az ilyen tévedések esetére van nála még az autóban pár szavazólap. Majd kiment és néhány pillanat múlva már egy kitöltetlen szavazólappal tért vissza.
Mivel a szavazólapokat a Nemzeti Választási Iroda szigorúan ellenőrzött körülmények között, pontos szám szerint nyomtatja, így vagy durva választási csalás elkövetésével juthatott kitöltetlen pótszavazólapokhoz az aktivista, vagy ami ennél valószínűbb: korábban néhány üresen begyűjtött vagy saját szavazólapot félretett ilyen esetre.
Akárhogy is, a fenti történetek is csak azt igazolják, hogy jogosak voltak azok a félelmek, amelyek a VMSZ aktivistáinak munkáját övezik. Ami nem is csoda, hiszen mint ahogy a magyar kormánypárt, úgy Pásztor István pártja esetében is a választások kimenetele régóta nem nemzeti ügy, hanem kőkeményen egzisztenciális létkérdéssé vált.
(Délhír Portál nyomán)
Frissítés: Jobbik: Tisztázza magát a Vajdasági Magyar Szövetség a délvidéki választási csalások gyanúja kapcsán!
A Jobbik részéről eddig is tudtuk, a Fidesz bármit megtenne annak érdekében, hogy elkerülje az elszámoltatást és despotikus hatalmát akár évtizedekre is bebetonozza - írja közleményében Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetének elnöke. Emlékeztetett rá, hogy többször is felszólaltak már például annak kapcsán is, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélszavazása széleskörű lehetőséget biztosít a visszaélésekre. Sajtóinformációk szerint Erdélyben törvényellenesen történt magyar állampolgárok tömegének választási regisztrációja, Kárpátalján szervezetten buszoztatják a magyarokat a konzulátusokra szavazni, és Délvidék esetében is úgy tűnik, hogy aggodalmuk nem volt alaptalan.
A Délhír délvidéki magyar hírportál megdöbbentő beszámolóban adott hírt arról, hogy a Fidesz helyi fiókpártjává vált Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kibontják a gyanútlan választópolgárok által rájuk bízott szavazási levélcsomagokat, és ha azokon nem a Fidesz logója alatt szerepel az X, akkor akár az érintettek telefonos zaklatásától sem riadnak vissza. Egy másik esetben azt kérték egy nem a kormánypártra szavazó választópolgártól, hogy ne zárja le a levélcsomagját, illetve annak gyanúja is felmerült, hogy illegálisan szerzik meg magyar választópolgárok adatait. Nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben a Jobbik, illetve több délvidéki magyar párt is figyelmeztette a helyieket, hogy ne bízzák szavazatukat a VMSZ-re. Nemrégiben egyébként a VMSZ tisztségviselői beszéltek arról egy hajdújárási fórumon, hogy a szövetség aktivistái „segítenek a szavazólapok helyes kitöltésében” - sorolja az eseteket Szávay.
Eközben bár a Nemzeti Választási Iroda pontos szám szerint és elszámolási rend mellett nyomtatja a szavazólapokat, mégis vannak a hírek szerint olyan VMSZ-es aktivisták, akik kitöltetlen szavazólapokhoz jutottak. Ez a képviselő szerint egybecseng a Szabad Magyar Szó portál által közölt írás információival, miszerint Zentán 100 dinárt (kb. 260 forint) adnak egy kitöltetlen szavazólapért.
"A Jobbik kiáll a választások tisztasága mellett, és árgus szemekkel figyeljük a Fidesz, valamint szövetségesei ezzel kapcsolatos ténykedését. Amennyiben a sajtóban megjelent esetek valóban megtörténtek vagy megtörténhetnek, felvetik a választási csalás alapos gyanúját. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezért felszólítja a Vajdasági Magyar Szövetséget, hogy a visszaélések gyanúja kapcsán tisztázzák magukat!" - zárul a közlemény.
(Kuruc.info)