2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:57 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3876-ra emelkedett a fertőzöttek száma08:53 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 08:36 Belgium kiállt a WHO mellett08:20 Júliusban indulnak a tengerparti üdülőhelyekre a charterjáratok07:59 Bűvös számot ért el a covidosok száma07:42 Kettős késelés Gyulán - egyik sérült nem élte túl07:30 Kilenc év után szállított újra asztronautákat a fedélzetén amerikai űrhajó - először magáncég06:52 Két csapat tíz koronavírusos játékosa miatt elmarad egy ukrán bajnoki22:38 Origo: elhagyta a Jákobbik süllyedő hajóját két zalaegerszegi tagja, ezzel megszűnt az alapszervezet22:07 Pompeo a kémkedéssel vádolt volt tengerészgyalogos szabadon bocsátását követeli Moszkvától21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek :: :: Hozzászólások

Liberális verte a szocit: Zuzana Caputová simán nyerte a tót "állam"főválasztást

Reklám

Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján.
Az este tíz órakor befejeződött voksoláson leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján Zuzana Caputová a voksok 58,27 százalékát kapta. A részeredmények szerint Maros Sefcovicra a voksolók 41,72 százaléka szavazott.
A legutolsó támogatottsági felmérés a választás második körében Zuzana Caputovának 60,5 százalékot, Maros Sefcovicnak pedig 39,5 százalékot jósolt.
Caputová "Szlovákia történetének" első női elnöke lesz.
Zoom
Maros Sefcovic elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, a már leadott voksok 60 százalékának összesítése után. Hasonlóképpen tett Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta: bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában.
Caputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette: első államfői útja Prágába vezet majd.
A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor 48,74 százalékot tett ki. Az eddigi államfőválasztások második körében rendszerint magasabb volt a részvételi arány, mint az első körben. Ez alól eddig a 2004-es elnökválasztás volt csak kivétel.
Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult felvidéki választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. A voksolás hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.
Frissítés: Rekordalacsony részvétel repítette az elnöki székbe a kvótanőt
Rekordalacsony választási részvétel mellett Zuzana Caputová, az ellenzéki liberálisok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen tót elnökválasztás második, döntő körét, így június 15-től ő lesz a fiatal Szlovákia új, és egyben első női államfője a Statisztikai Hivatal (SÚSR) által vasárnap délben nyilvánosságra hozott hivatalos végeredménye szerint.
A hivatalos végeredmény szerint Zuzana Caputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, Maros Sefcovic 41,59 százalék szavazatot kapott.
A szombati voksolás a tót elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta, a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt.
A mintegy négy és fél millió választópolgárral rendelkező Szlovákiában Zuzana Caputovára 1 millió 56 ezren voksoltak, ez a legalacsonyabb szavazatszám, amivel eddig államfőválasztást nyertek Szlovákiában.
Zuzana Caputová 79 felvidéki járás közül 50-ben győzött. A viccország nyugati, déli, illetve középső részében szerezte a legtöbb voksot, és a nagyobb városokban volt a legeredményesebb. Caputová a magyarok által is lakott járásokban mindenütt nyerni tudott, országosan a legjobb százalékos eredményt a dunaszerdahelyi járásban érte el, igaz országosan ott volt az egyik legalacsonyabb a részvételi arány, alig haladta meg a 30 százalékot. A magyarok lakta járásokban a választási részvétel többnyire jóval alatta maradt még az alacsony országos átlagnak is.
A legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maros Sefcovic 29 járásban nyert. Neki északon, keleten és az "ország" középső részén lévő néhány járásban sikerült jobb eredményt elérnie ellenfelénél. Sefcovic százalékarányt tekintve a Kelet-Szlovákiában lévő szinnai járásban volt a legeredményesebb.
Zuzana Caputová első - még a választás éjszakáján tett - nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, s úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Caputová a hivatalos végeredmények bejelentése után a szlovák közszolgálati televízióban előtte álló feladatként a meglévő "szakadékok áthidalásának" szükségességét hangsúlyozta, de konkrétumokat nem említett. Elmondta: első útja államfőként Csehországba vezet, utána pedig a szlovák vidéket akarja körbejárni.
Maros Sefcovic, aki elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, vasárnap azt nyilatkozta: a választások kulcsfontosságú üzenete az, hogy Szlovákia proeurópai ország. Sefcovic, aki az Európai Bizottság szlovák alelnöke, saját további terveiről azt mondta: hétfőn lejár a szabadsága és így visszautazik Brüsszelbe.
Ugyancsak gratulált az újonnan megválasztott államfőnek Peter Pellegrini szlovák kormányfő, aki kijelentette: bízik abban, hogy Caputovával konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldása során.
Andrej Kiska jelenlegi felvidéki államfő kampányközpontjában gratulált újonnan megválasztott utódjának. Úgy vélekedett: sok ország irigyli majd "Szlovákiát", amiért olyan elnöke lesz, aki az "értékek és a tisztességesség jelképe."
"Végre női elnöke van Szlovákiának"
A voksolás hivatalos végeredményeinek közzététele után a tót közszolgálati televízió választási műsorában az összes parlamenti párt képviselői véleményt mondtak Caputová eredményéről, aki egy nemrégiben létrejött, alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltjeként indult.
Juraj Blanár, az Irány alelnöke hangsúlyozta: jelöltjük ugyan nem nyert, de több voksot kapott, mint a párt a 2016-os parlamenti választásokon, Caputová pedig negyedmillió vokssal kevesebbet kapott, mint öt évvel korábban Andrej Kiska, aki az Irány elnöke, Robert Fico ellen győzött.
A pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Caputovát támogató liberális Szabadság és Szolidaritás frakcióvezetője, Natália Blahová úgy vélte, hogy a választással Szlovákia "jó arcát mutatta a világnak." Kérdésre hozzátette: nem látják úgy, hogy konkurencia lenne pártjuk számára az, hogy a Progresszív Szlovákia jelöltje nyert.
Igor Matovic, a Caputovát támogató ellenzéki Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke, Robert Mistríket, a Caputová javára visszalépő ellenzéki jelöltet nevezte a választás hősének és elutasította, hogy a győzelem kizárólag a liberálisok győzelme lenne.
A tót kormány második legerősebb pártjának, a magyargyűlölő Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) alelnöke, Jaroslav Paska azt mondta: Caputová jól kommunikál és ő szeretné, ha ezzel segítené Szlovákiát a külpolitikában.
Ivan Svejna, a kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Caputovát támogató Most-Hídnak az alelnöke azt mondta: majd az idő megmutatja Caputová mennyire teljesíti a hozzá fűzött reményeket, de örömteli, hogy "végre" női elnöke van Szlovákiának.
Az ellenzéki, Család vagyunk mozgalom elnöke, Boris Kollár úgy fogalmazott: "az egymillió szavazat szép dolog, de tény, hogy a lakosság nagyobb hányada nem ért egyet a Caputová által hirdetett értékekkel."
Martin Belusky, a pozsonyi sajtó által szélsőjobboldalinak jellemzett Mi Szlovákiánk - Néppárt alelnöke Caputováról azt mondta: ha tevékenységét valóban Szlovákia minden polgára érdekében fogja kifejteni, akkor nincs miért nem elfogadniuk.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready