Bukarest szerint homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, hogy Budapest revizionista térképet posztolt június 4-én - írja az Azonnali. Alább a cikk folytatása.
A komplett magyar nyelvű sajtóban a kolozsvári Főtér portál vette észre először, hogy már nem csak a szlovén kormány akadt ki a magyar kormány egyik Trianonra emlékező Twitter-posztjára, hanem bizony a román is.
Június negyedikén ugyanis a budapesti kormány nemzetközi kommunikációjáért is felelős osztályának Twitterjén egy Nagy-Magyarország-térkép jelent meg, felette az angol nyelvű felirattal: „az ország kétharmadát vették el”. A kép is ennek megfelelően a két világháború közötti revizionista propagandából származik, amelyen kezek szakítják le az egyes darabokat a történelmi Magyarországról.
Zoom
Konkrétan négy napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Bukarestben észrevegyék, miket twittelgetnek bele a nagyvilágba Kovács Zoltánék Budapestről.
Ljubljana ennél gyorsabban kapcsolt: a szlovén kormány két nap után reagált. Mint megírtuk: Marjan ©arec liberális szlovén kormányfő szerint a magyar kormány által posztolt térkép „késdöfés a szlovén szívbe”, ezért felszólította Budapestet: kérjen bocsánatot Szlovéniától, amelynek területi integritását kérdőjelezi meg gyakorlatilag a térkép.
Románia nem kormányfői szinten reagált, csak egy Twitter-posztban: a bukaresti külügyminisztérium egy szombati bejegyzésben határozottan elítéli, hogy magas rangú mgyar tisztségviselők egy trianoni békeszerződés előtti Osztrák-Magyar Monarchiát ábrázoló térképre hivatkoznak. Bukarest szerint ez homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, amelyek iránt az EU soros elnökségét egészen június végéig betöltő Románia természetesen szilárdan elkötelezett.
Zoom
A bukaresti külügyminisztérium bejegyzése egyébként egy ponton téved: a Kovácsék posztolta revizionista térképen – amelyen az is fel van tüntetve, hogy Romániának több terület jutott az egykori Nagy-Magyarországból, mint amekkora végül Magyarország lett – nem a komplett monarchia látható, csak a történelmi Nagy-Magyarország.
 
Zoom
Ez az Osztrák-Magyar Monarchia, és a belőle a trianoni békeszerződéssel létrejött utódállamok térképe, nem az, amit Kovácsék posztoltak (fotó: Wiki)
 Az úzvölgyi történésekről nincs szó a román külügy Twitterjén.
Egy kis újságírói biztatásra a horvátok is kiakadtak
Van tovább is, íme az érdekesebb részletek egy újabb Azonnali-cikkből:
A kormányzati tweet a trianoni békeszerződés kapcsán annyira jól sikerült, hogy Ljubljana és Bukarest után most már Zágráb is tiltakozott ellene. A fiumei Novi List napilap vezércikkben óvott attól, hogy Orbán horvát területekre is szemet vethet. 
A horvát külügyminisztérium hosszú ideig nem reagált a posztra, holott a szlovén tiltakozás híre a horvát sajtót is bejárta. Ezért kérdezett rá a konzervatív Večernji List napilap a horvát külügynél, mit gondolnak a posztolt képről.
A zágrábi külügy szerint „barátságtalan módon ábrázolja a horvát területeket” a posztolt térkép, egyben „olyan törekvéseket támogat, amelyek a múltban se voltak soha sikeresek”. 
A külügyi tárca szerint „valótlan történelmi kontextusban” jelenik meg a térkép. Nagy-Magyarország-térkép Horvátország kapcsán különösen problematikus, ugyanis a magyar revizionista propaganda nem tünteti fel: Horvát- és Szlavónország ugyan perszonáluniót alkotott Könyves Kálmán óta Magyarországgal, de annak nem volt teljes része, a horvát államiság és nemzet önálló maradt. (A kapcsolatot helyesebb perszonálunió helyett az annál szorosabb reálunióval leírni - a szerk.) 1867 után is rendelkezett bizonyos autonómiával Budapesttel szemben.
A térkép egy olyan horvát városban, amely viszont tényleg közvetlenül Magyarország része volt, szintén kiverte a biztosítékot – azaz Fiumében. A helyi baloldali napilapban, a Novi Listben Denis Romac, a lap vezető publicistája tiltakozott a kép ellen. Szerinte
mostanra egyértelmű lett: Orbán a horvát területekkel együtt akarna Nagy-Magyarországot.
Romac leírja, hogy a revizionizmus nem tűnt el Magyarországról, elvégre a mai napig lehet kapni majdnem minden benzinkútnál nagymagyarországos matricát.
A publicistát felháborította, hogy miközben a horvát külügy azonnal tiltakozott egy jobboldali trieszti képviselő által posztolt térkép ellen, amin Olaszország részeként volt Isztria és Dalmácia feltüntetve, a mostani térkép kapcsán csak újságírói kérdésre fejezték ki ellenérzésüket. Romac szerint a Nagy-Magyarország-térkép eleve súlyosabb, elvégre nem egy jelentéktelen helyi politikus, hanem egy kormányzat egyik hivatalos Twitter-fiókján jelent meg.