Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2000 lejre büntette a Pride Romania Egyesületet egy júniusi színházi előadás miatt, amellyel - a CNCD szerint - gúnyt űztek az ortodox vallásból.
Az előadást hatalmas felháborodás övezte az ortodox egyház részéről, ugyanis az egyik jelenetben félig meztelen, félig papi viseletben lévő férfiak és nők a térdükre fektetett ikonon hagymát szeleteltek.
Zoom
Fotó: "Cluj Pride"
A szervezők azt hazudták, az előadással nem szerettek volna senkit sem megsérteni, és az előadás csupán ironikusan viszonyul a „szélsőséges” és „hamis” vallásossághoz. Az ortodox egyház ugyanakkor azzal vádolta a szervezőket, hogy az előadással a homoszexuális propagandát terjesztik.
A Pride Románia Egyesület sajtóközleményében közölte, hogy az Én vagyok! És? című előadást már több alkalommal is játszották az országban, több színházban, állami és magánintézményben egyaránt, és egyik alkalom sem váltott ki heves reakciókat, csupán a kolozsvári előadás. Az is nagy valószínűséggel azért, mert "egy szexuális kisebbség" rendezvényén - a "Büszkeség hete" rendezvénysorozatának első napján - vitték színpadra.
(Transindex nyomán)