A román képviselőház ügydöntő házként, másodszor is változatlan formában megszavazta az államfő által megfontolásra visszaküldött Trianon-törvényt, amely ünnepnappá nyilvánítja június 4-ét, a trianoni diktátum aláírásának napját.
A törvényt a keddi szavazáson a 329 tagú képviselőház jelen lévő tagjai közül 175-en támogatták, és 23-an ellene szavaztak 85 tartózkodás mellett.
A bukaresti parlament már másodszor fogadta el ugyanebben a formában a jogszabályt. Először májusban tett így, akkor Klaus Iohannis elnök előbb az alkotmánybírósághoz fordult, de júliusban a testület elutasította a keresetét. Ezt követően az elnök visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, a szenátus másodszor szeptember végén szavazta meg. Az elnök most várhatóan kénytelen lesz kihirdetni a jogszabályt, amelyet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezett, de más román pártok is támogattak, írja az MTI.
Frissítés: eközben a magyar Országgyűlés tárgyalni sem hajlandó a Mi Hazánk képviselői által március 1-jén benyújtott, A trianoni békeszerződés becikkelyezéséről szóló 1921. évi XXXIII. törvény hatályon kívül helyezéséről című javaslatunkat, holott a házszabály szerint elvileg 30 napon belül kellene dönteni róla, de a koronavírusra hivatkozva bármit megtehetnek, most épp jövő februárig tolták ki a határidőt Pató Pálék - írja Novák Előd a Facebookon.