Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakásán - tájékoztatta az MTI-t közleményben a szervezet.
Zoom
"A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ukrajna eddigi történetében példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét házkutatás céljából" - írta a szervezet.
A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.
"A szervezet ezért felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek. Egyben felhívja Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra" - tette hozzá a KMKSZ közleményében.
Frissítés: idézőjeles békülési törekvések
Minden nemzetközi fronton kiáll a kormány a kárpátaljai magyarokért, ezért Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek keddi ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyét.
A külgazdasági és külügyminiszer hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, hogy "az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések" ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.
A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a kormány kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumban, és Budapestben bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet - tudatta.
A miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség része akar lenni, egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart. A kormány ezért hangot fog adni azon követelésének, hogy Ukrajna állítsa le a magyar nemzeti közösség elleni inzultusokat és a közösség folyamatos megfélemlítését - mondta Szijjártó Péter.
2. frissítés: "csődöt mondott a megalkuvó magyar külpolitika"
Az ukrán állam, az ukrán titkosszolgálat folyamatosan, tervszerűen terrorizálja a kárpátaljai magyarságot, hol terrorista támadások érik a magyar érdekképviseleti szervezetek székházát, hol pedig ukrán fegyveres, maszkos kommandósok igyekeznek megfélemlíteni a helyi magyarság vezetőit, ahogy az a mai napon is történt. A cél nyilvánvalóan a magyarság elűzése a szülőföldjéről. Mindez újabb példa arra, hogy csődöt mondott a kilencvenes évek óta tartó gyáva, megalkuvó magyar külpolitika, amely a Szovjetunió szétesésekor önként lemondott Kárpátalja Magyarországhoz való visszatéréséről, de még azt az autonómiát sem meri követelni, amelyet 1991-ben a kárpátaljaiak 78 százaléka támogatott a népszavazás során.
Követeljük, hogy Magyarország - a dél-tiroliak érdekeit védelmező Ausztriához hasonlóan - gyakoroljon védhatalmi státuszt az elszakított területek, illetve honfitársaink felett. Felszólítjuk a magyar kormányt arra, hogy minden nemzeti fórumon lépjen fel az önrendelkezést jelentő 1991-es kárpátaljai népszavazás megvalósítása érdekében, valamint tűzze végre napirendre az 1921. évi trianoni törvény hatályon kívül helyezését, amelyet még tavasszal kezdeményeztünk a parlamentben - írja közleményében Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.