Idén először Úzvölgyében is "ünnepséget" tartottak Románia nemzeti ünnepe alkalmából. A katonatemetőben szervezett eseményen egy, a jelenlegi Moldovai Köztársaságot is magában foglaló Nagy-Románia térképpel fogadták az érkezőket a sírkert bejáratánál - írja a Székelyhon.
Zoom
Fotók: Pinti Attila
Egyre gyakrabban ünnepelnek az úzvölgyi katonatemetőben a románok: ebben az évben a járványhelyzet és a korlátozások ellenére már háromszor is megemlékezést szerveztek a sírkertben. Először májusban a Hősök Napja, majd októberben a román hadsereg napja alkalmából gyűltek össze a temetőben, kedden pedig Románia nemzeti ünnepére is ott emlékeztek.
Zoom
Az újabb ünnepséget a korábbiakhoz hasonlóan A Nép Útja (Calea Neamului) egyesület szervezte, amelynek elnöke, Mihai Sorin Tîrnoveanu ezúttal is Facebook-oldalán hívta meg az ünneplőket a sírkertbe.
Zoom
A felhívás hatására több százan érkeztek a katonatemetőhöz a 14 órától kezdődött eseményre, sokan népviseletbe öltözve és román zászlókat lobogtatva, illetve az 1916-os úzvölgyi harcokban részt vevő román katonai alakulatok zászlóinak felújított változatai is megjelentek.
Zoom
Az esemény szentmisével kezdődött, ennek részeként felolvasták a szerintük ott nyugvó román katonák nevét. Később Tîrnoveanu mondott beszédet. Többek között arra kérte a jelenlévőket, hogy álljanak folyamatos őrséget, és ha látják, hogy „buldózerekkel közelítenek a temetőhöz [a magyarok], akkor szóljanak nekünk, és pár óra alatt több százan, egy nap alatt több tízezren idejövünk, és nem tud minket megállítani sem az RMDSZ, sem Magyarország, sem a korrupt bukaresti politikusok”. Megemlítette a hétfő kora este kihelyezett helységnévtáblákat is, amelyeket szerinte „sunyi módon az éjszaka leple alatt” állítottak fel a RMDSZ-es politikusok.
Zoom
Dormánfalva polgármestere is beszédet tartott, amelyben arra kérte a három székelyföldi megye tanácselnökeit, hogy egy év múlva ők is jelenjenek meg december elsején, és a románokkal együtt emlékezzenek a temetőben nyugvó katonákra, ki ki a saját hőseire. A helyszínre rengeteg ételt kiszállítottak, a rendőrség és a csendőrség pedig nagy erőkkel volt jelen a rendezvényen. A járványügyi szabályok betartására folyamatosan felszállítottak a hatóságok a tömeget, ám nem sok sikerrel.