Bezár!
2021. január 24., vasárnap, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:25 Joghurttal ünnepelték "román barátaink" a "kis egyesülést"16:14 A holland rendőrség őrizetbe vette a sárga Escobart15:46 Tényleg semmi szükség kerítésre: sok elszenesedett holttestet találtak Mexikóban, az amerikai határ közelében14:59 "Keményen az asztalra csaptunk" - mondta az Európai Tanács elnöke14:23 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának13:57 Lapátra tették a Hertha vezetőedzőjét - Dárdai visszatérhet13:41 Eljött a női kvóták ideje a madridi Prado múzeumban is - mindezt a takarékosság jegyében13:02 Az iraki vezetés ma elárasztotta a jogvédők könnycsatornáit12:26 Lassan érkezik a vírus antiszemita variánsa11:57 OGYÉI-főigazgató: idő kérdése, és Európában szerephez jut a Szputnyik V11:40 Tizenegy bányászt kimentettek a berobbant kelet-kínai aranybányából11:23 Az "elveszett jobboldali szavazat" mítoszának cáfolata11:06 Közútkezelő: újra téliesebbek az útviszonyok10:51 Szijjártó: kész a megállapodástervezet a kínai vakcináról, csak alá kell írni, ha megkapja a hazai engedélyt az oltóanyag10:34 Így játszhatták át a kurvák a cigánybűnözők kezei közé a később meggyilkolt milliárdost - egy érdekes beszélgetés fedett fel újabb részleteket
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Már "hazajárnak" Úzvölgyébe a megszállók: az Erdély-rablást is ott ünnepelték, s üzentek Magyarországnak is

Reklám

Idén először Úzvölgyében is "ünnepséget" tartottak Románia nemzeti ünnepe alkalmából. A katonatemetőben szervezett eseményen egy, a jelenlegi Moldovai Köztársaságot is magában foglaló Nagy-Románia térképpel fogadták az érkezőket a sírkert bejáratánál - írja a Székelyhon.
Zoom
Fotók: Pinti Attila
Egyre gyakrabban ünnepelnek az úzvölgyi katonatemetőben a románok: ebben az évben a járványhelyzet és a korlátozások ellenére már háromszor is megemlékezést szerveztek a sírkertben. Először májusban a Hősök Napja, majd októberben a román hadsereg napja alkalmából gyűltek össze a temetőben, kedden pedig Románia nemzeti ünnepére is ott emlékeztek.
Zoom
Az újabb ünnepséget a korábbiakhoz hasonlóan A Nép Útja (Calea Neamului) egyesület szervezte, amelynek elnöke, Mihai Sorin Tîrnoveanu ezúttal is Facebook-oldalán hívta meg az ünneplőket a sírkertbe.
Zoom
A felhívás hatására több százan érkeztek a katonatemetőhöz a 14 órától kezdődött eseményre, sokan népviseletbe öltözve és román zászlókat lobogtatva, illetve az 1916-os úzvölgyi harcokban részt vevő román katonai alakulatok zászlóinak felújított változatai is megjelentek.
Zoom
Az esemény szentmisével kezdődött, ennek részeként felolvasták a szerintük ott nyugvó román katonák nevét. Később Tîrnoveanu mondott beszédet. Többek között arra kérte a jelenlévőket, hogy álljanak folyamatos őrséget, és ha látják, hogy „buldózerekkel közelítenek a temetőhöz [a magyarok], akkor szóljanak nekünk, és pár óra alatt több százan, egy nap alatt több tízezren idejövünk, és nem tud minket megállítani sem az RMDSZ, sem Magyarország, sem a korrupt bukaresti politikusok”. Megemlítette a hétfő kora este kihelyezett helységnévtáblákat is, amelyeket szerinte „sunyi módon az éjszaka leple alatt” állítottak fel a RMDSZ-es politikusok.
Zoom
Dormánfalva polgármestere is beszédet tartott, amelyben arra kérte a három székelyföldi megye tanácselnökeit, hogy egy év múlva ők is jelenjenek meg december elsején, és a románokkal együtt emlékezzenek a temetőben nyugvó katonákra, ki ki a saját hőseire. A helyszínre rengeteg ételt kiszállítottak, a rendőrség és a csendőrség pedig nagy erőkkel volt jelen a rendezvényen. A járványügyi szabályok betartására folyamatosan felszállítottak a hatóságok a tömeget, ám nem sok sikerrel.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready