A tavaly óta ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) meglepetésszerű győzelmét vetíti előre a parlamenti választásokon a vasárnap esti urnazáráskor közzétett exit poll, amely szerint a PSD másfél százalékponttal megelőzi a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL).
A szavazókörökből távozók nyilatkozatai alapján készült becslés a PSD-nek 30,5, míg a PNL-nek 29 százalékos eredményt jósol. A rendszerkritikus USR-PLUS szövetség a voksok 16 százalékára számíthat
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok mintegy 5,7 százalékát szerezte meg.
Az exit poll szerint hét párt, köztük egy új nacionalista alakulat, a 5,2 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) lépheti át a parlamenti küszöböt.
Frissítés: Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat vasárnap.
Kijelentette: az RMDSZ mind a képviselőházban, mind a szenátusban jelen lesz és arányos képviseletet fog biztosítani a magyar közösségnek. Úgy vélte: az előre jelzett eredmény azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették az RMDSZ üzenetét a választások tétjéről, a következő időszak kihívásairól.
A politikus a koronavírus-járványnak tulajdonította, hogy az elmúlt 30 év leggyengébb részvételével tartották a vasárnapi parlamenti választásokat.
(MTI)
Korábban írtuk: Soha nem tapasztalt érdektelenség övezi a parlamenti választásokat Romániában és Erdélyben
A koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható, soha nem tapasztalt érdektelenség övezi Romániában a parlamenti választásokat, amelyeken képviselőket és szenátorokat választ a következő négy évre az ország mintegy 19 millió szavazópolgára a kétkamarás bukaresti parlamentbe.
Helyi idő szerint 19 óráig a belföldi választói névjegyzékben szereplő polgárok alig 29,8 százaléka adta le voksát. Négy évvel korábban - amikor rekordalacsony részvétellel zárult a voksolás - este hétig a jogosultak csaknem 37 százaléka szavazott.
A magyarlakta térségek közül Szatmár (27,1 százalék), Kovászna (28,6 százalék) és Maros megyében (29,4 százalék) is az országos átlag alatt, Hargita megyében (34,4 százalék) pedig az országos átlag felett volt a részvétel két órával az urnazárás előtt.
A Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) becslése szerint a magyar szavazók a román többségnél valamivel alacsonyabb arányban járultak az urnákhoz, a négy évvel korábbi részvételhez képest viszont jelentős a lemaradás, ami a közösség parlamenti érdekérvényesítő erejét veszélyeztetheti.
Külföldön - a csaknem négymilliós román diaszpóra számára berendezett 748 szavazókörben - már szombat óta voksolnak. Külföldön, romániai idő szerint vasárnap 19 óráig, 238 ezer szavazatot adtak le, Magyarországon 1747-en szavaztak.
Az idei parlamenti választásokon tapasztalható távolmaradást a járványhelyzettel magyarázzák a hírtelevíziók által megszólaltatott szociológusok. A kijárási és gyülekezési korlátozások miatt a választási kampánynak nem sok jele volt az utcákon, a voksolás napján pedig a fertőzéstől való félelem is távol tartotta a szavazók egy részét az urnáktól, annak ellenére, hogy a hatóságok és a politikai szervezetek is egybehangzóan részvételre buzdították a polgárokat, mondván, hogy a voksolás nem növeli a fertőzés kockázatát.
A szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak nyitva, de ezt követően is leadhatják még szavazatukat azok, akik 21 órakor sorban álltak a választókör előtt.
A hírtelevíziók helyi idő szerint 21 (magyar idő szerint 20) órakor teszik közzé a szavazókörökből távozók nyilatkozatai alapján készített (exit poll) becslést.
(MTI)
Korábban írtuk: Alacsony a részvétel a magyar(abb) megyékben
Az erdélyi megyék többségében az országos átlagnál kisebb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon, az első órákban a sereghajtók között voltak a székelyföldi megyék.
Délelőtt helyi idő szerint tíz óráig a belföldi választási névjegyzékben szereplő 18,2 millió választópolgár 4,97 százaléka - több mint 900 ezer választó - adta le voksát. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 5,3 százalékos részvételtől, de meghaladja a két korábbi voksolás (2008-as és 2012-es) délelőtti részvételét.
Az átlagnál magasabb, 6 százalékosat meghaladó részvételt az ország déli részén, a Duna menti Mehedinti, Olt és Teleorman megyében jegyezték fel, alacsonyabbat pedig, 3,8 százalék alatti értékeket Kovászna, Vaslui és Beszterce-Naszód megyében. A részvétel tekintetében délelőtt tíz órakor Kovászna megye volt a sereghajtó 3,5 százalékkal. Szatmár megyében a választók 4,12, Hargita megyében pedig 4,18 százaléka járult az urnákhoz.
Külföldön - ahol már szombaton megkezdődött a voksolás - romániai idő szerint 10 óráig 95 ezren szavaztak, közülük 386-an Magyarországon. A külföldi névjegyzékben 740 ezer választópolgár szerepel.
A megyei választási bizottságok nem jeleztek még komolyabb szabálytalanságot, de több helyütt kisebb sorok alakultak ki a szavazókörök előtt, amelyekbe - a koronavírus-járvány miatt hozott egészségügyi óvintézkedések miatt - egyszerre legfeljebb öt szavazót engednek be.
Az időjárás főleg Erdélyben kedvez a szavazásnak: napsütéses, az évszakhoz képest enyhe az idő. A Kárpátokon kívüli térségben borús, ködös, de egyelőre csapadékmentes az időjárás.
Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét és 136 szenátorát választhatja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.
A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.
(MTI)