Túlhevült kémény okozhatta a csíksomlyói nyomornegyedet részben elpusztító csütörtök esti tűzvészt - közölte pénteken a Hargita megyei tűzoltóság. (Vajon miféle és milyen módon használt kémény lehetne az? Volt-e "mulasztás"? Nem klímaváltozás miatt "hevül túl" egy kémény... Láttunk már rá példát, amikor hulladéktelepükön a cigányok olyan tüzet okoztak, hogy a hiába panaszkodó környékbeliek bánták. A megoldást találni a problémára mutatás nélkül nem lehet - a szerk.)
Tájékoztatása szerint a lángok gyors terjedését az erős szél is elősegítette. A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sebesült meg. Több mint hetven hivatásos és önkéntes tűzoltó nyolc tűzoltóautóval több mint öt órán át küzdött a lángokkal. A többnyire cigányok által lakott nyomornegyedben húsz ház vált a lángok martalékává. A negyed hajléktalanná vált lakosainak egy része rokonokhoz menekült, 252 személyt - köztük 141 gyermeket - a helyi hatóságok az Erőss Zsolt sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen.
A Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság péntek délelőtti ülésén többek között arról döntöttek, hogy koronavírus-tesztet végeznek a sportcsarnokba bezsúfolt hajléktalanokon, hogy megelőzzék a járvány esetleges terjedését.
Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az egyik közösségi portálon közzétett videóüzenetében közölte: próbálták számba venni azokat az állami vagy önkormányzati tulajdonban levő épületeket, amelyekben elhelyezhetik a hajléktalanná vált családokat. A sportcsarnokban ugyanis csak rövid ideig maradhatnak.
Az elöljáró ugyanakkor arról számolt be, hogy a helyi emberek hihetetlen szolidaritásról, összefogásról tettek bizonyságot. Az önkormányzat felhívására folyamatosan érkeznek a sportcsarnokhoz a tartós élelmiszer, cipő és ruhaadományok.
A polgármester az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy Klaus Iohannis államfő is felhívta telefonon, és azt ígérte, hogy minden segítséget megad a bajba jutottak helyzetének a rendezéséhez.
(MTI)
"Ezek a magyarok jó emberek"
"Ezek a magyarok jó emberek, az Isten áldja meg őket" – mondta egy, az újabb matracokért induló tűzkárosult férfi, miközben a sportcsarnokban emberek tömege hozta, rendezte az adományokat, és ahol az emeleten a nők és a gyerekek rendezték a fekvőhelyeket a Székelyhon riportja szerint. Reméljük, akiken segítettek, maradnak ennél a gondolatiságnál és megnevezésnél, és nem váltanak (vissza?) parasztozásra, amikor éppen nem újságírók előtt kell hálálkodni. Mert az eredeti jelentés szerint véletlenül sem pejoratív, de annak szánt minősítés gyakran röpköd, főleg azért, ha valaki dolgozik, és nem putriban él tizenöt lomok között "nevelt" gyerekkel...
Képgaléria lángokkal küzdő tűzoltókkal, menekülő cigányokkal, segítő magyarokkal, üszkös romokkal és szintén hajléktalanná vált jószágokkal.
Zoom
Fotók: Pinti Attila / Székelyhon
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom