Üdvözölték a Fidesz–KDNP győzelmét a délvidéki magyar pártvezetők és az erdélyi Magyar Polgári Párt. Közös véleményük, hogy megnövekedett annak az esélye, hogy a leendő kormány jobban a szívén viseli majd a határon túli magyarok sorsát, mint az eddigi.
Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) megelégedéssel és örömmel vette tudomásul a vasárnapi választások eredményét, tagsága és szimpatizánsai nevében gratulációját fejezi ki a választásokon nyertes Fidesz – Magyar Polgári Szövetségnek, illetve annak elnökének, Orbán Viktornak.
„Meggyőződésünk, hogy az elmúlt nyolc év meg nem tett vagy elhibázott intézkedései helyét átveszi egy új magyar nemzetpolitika, mely a határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében fogan” – olvasható az MPP közleményében. Mint írják, a feladat, az esély és a felelősség, mely a Kárpát-medencei magyar közösség, a politikai és közéleti szerepet vállalók, társadalmi szervezetek, önkormányzatok és országos kormányzó erők előtt áll, történelmi.
A Fidesz és a Magyar Polgári Párt politikai szövetségének és együttműködésének alapja, miszerint csak egységes, Kárpát-medencei magyar nemzet- és sorsközösség létezik, mindannyiunk felelősségét jelzi, és egy összehangolt, EU-integrációval egyirányú cselekvést feltételez. A Magyar Polgári Párt a közös jövőkép, egymás megbecsülése és tisztelete, a nemzeti ügyeink iránti elkötelezettség jegyében továbbra is a Fideszt tekinti testvéri és természetes szövetségesének, ugyanakkor együttműködik minden olyan, Kárpát-medencei politikai szereplővel, aki a nemzet sorsa iránt valóban elkötelezett – olvasható a közleményben.
A délvidéki magyar pártvezetők az Újvidéki Rádiónak nyilatkozva üdvözölték a Fidesz választási győzelmét. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyilatkozatában „jó végkifejletnek” nevezte az eredményeket. Több belgrádi lap ugyanakkor idézte kedden a legnagyobb vajdasági magyar párt elnökének nyilatkozatát, amelyből kiderül, hogy a politikust aggasztják a magyarországi parlamenti választások lehetséges negatív következményei.
„Azt kívánom, hogy a magyarországi politikai porondon ne hangozzanak el olyan megnyilatkozások, amelyek kárt okozhatnak a Szerbiában élő magyaroknak” – mondta Pásztor István. Egyúttal leszögezte: pártja azt sem szeretné, ha "egy kalap alá vennék a szélsőjobboldali Jobbik pártnak a múltra vonatkozóan vallott álláspontjával". A Jobbik vezetői korábban megkérdőjelezték az 1920-as békeszerződést, amelynek következtében Magyarország elveszítette területének kétharmadát - áll a magyarázatban.
Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt vezetője az Újvidéki Rádiónak nyilatkozva azt mondta a választási eredményekkel kapcsolatosan, hogy pártja „ezt várta”. A pártelnök nagy elégedettséggel szólt arról, hogy az anyaországi magyarok többsége – ezt mutatják szerinte az eredmények – nemzetben gondolkodik.
Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke ugyancsak a nemzetben gondolkodás tényét emelte ki, s kifejezte meggyőződését, hogy az új kormány jobban gondját viseli majd a határon túli nemzetrészeknek, mint az eddigi.
Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke nagy örömének adott hangot a Fidesz választási győzelmét illetően. Arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor a Fidesz volt kormányon, akkor „minden másként – jobban – működött”. László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom vezetője ugyancsak nagy elégedettséggel nyugtázta a változást a magyarországi politikai porondon.
(MTI nyomán)