Frissítés: törölték a nemzetközi járatokat, de ez a betolakodókat nem érdekli
2. frissítés: az MTI híre:
Beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába csütörtök reggel - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről.
Csütörtök reggel visszavonták a rendőröket, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot, és az oldalbejáratokat is ellenőrizték. A csarnokban elenyésző a rendőri jelenlét, ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban több százan voltak a pályaudvaron.
Zoom
A bevándorlók, akik Nyugat-Európába akarnak utazni, benyomultak a pályaudvar csarnokába.
Zoom
A csarnokban a 8. vágányon áll egy GYSEV-szerelvény, amelynek elején egy olyan mozdony áll, amelyen a matricázás magyarul és németül az 1989-es határnyitásra emlékezik, és német zászló is látszik rajta. A migránsok erre a szerelvényre nyomultak fel, már teljesen megtöltötték azt, és akinek már nem jutott helyben, azok fürtökben lógnak a kocsik lépcsőjén. A vonat melletti peront is teljesen megtöltik a migránsok. A vasúti kocsik oldalán Sopron-Győr iránytábla szerepel, de a vasúti tájékoztató rendszerben nincs jele annak, hogy a vonat milyen célállomás felé és mikor indul el.
Zoom
Az MTI tudósítójának a migránsok azt mondták, azt hiszik, ez a szerelvény elviszi őket Nyugat-Európába.
Zoom
A hangosbemondó folyamatosan tájékoztat, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak. A belföldi vonatok a menetrend szerint közlekednek, a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja az utazókat az induló és érkező szerelvényekről.
Zoom
A rendőrök megnyitották az eddig a pályaudvart az aluljárótól elválasztó rácsot, így már az aluljáróból is be lehet jutni a pályaudvar épületébe.
Zoom
A Mávinform korábban azt közölte az MTI-vel, hogy csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába. A közlemény szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, "további intézkedésig".
"A korábbi helyzet állt vissza"
A Keleti pályaudvart ismét megnyitották mindenki előtt, a korábbi helyzet állt vissza – mondta az Origónak Lőcsei Virág, a MÁV sajtószóvivője. Ezután több ezer menekült tódult be az épületbe, egyetlen rendőr sincsen a helyszínen, teljes a káosz. Lőcsei Virág közlése szerint a vasúttársaság egyetlen közvetlen nyugat-európai járatot sem indít el Budapestről, de Győrből, Szobról vagy Hegyeshalomról elérhető Nyugat-Európa.
A MÁV a vasúti közlekedés biztonsága érdekében csütörtök reggel úgy döntött, hogy nem indítja el a Budapestről Nyugat-Európába tartó közvetlen járatait. Lőcsei Virág, a társaság szóvivője azt mondta, ez érinti a Pozsonyba és Prágába induló szerelvényeket is. Természetesen Győrben és Hegyeshalomnál át lehet szállni a Nyugat-Európába induló járatokra – mondta a szóvivő.
Lőcsei Virág arról is beszélt, hogy a Keleti pályaudvaron megszüntettek mindenfajta korlátozást, így a bevándorlók is megközelíthetik a peronokat. A társaság azt is közölte, a nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.
A Hír Televízió képei szerint a "menekültek" a Keleti pályaudvaron háborús jeleneteket idéző módon próbálnak felszállni a vonatokra. A menekültek nagy része nem tudja, hogy minden nemzetközi járatot töröltek. A 7-es és a 8-as peron közé zsúfolódott több ezer menekült.
Egyetlen rendőr sincsen a helyszínen – mondta a Hír Televízió helyszíni tudósítója.
Váczi Viktor, a MÁV Zrt. helyettes szóvivője arról beszélt, jelenleg Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról.
Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek – tette hozzá.
Nem vitték el őket
A jelentős rendőri készültség ellenére a hatóságok mégsem kezdték el szerda éjjel a táborokba szállítani a Keleti pályaudvarnál lévő több ezer bevándorlót. Az éjszaka hátralevő része nyugodtan telt.
Szerdán reggel a Kőbánya-Kispest vasútállomáson is tüntetett néhány "menekült", akik a Kiskunhalasról érkező szerelvényről leszállva nem akartak továbbutazni Debrecenbe. Úgy tudjuk, az éjszakát ők is a peronon töltötték.
(Origó nyomán)
3. frissítés: néhányan leszálltak a nosztalgiavonatról, a többiek nem hajlandók - végre megjelent néhány rendőr is