Bár a balatoni ingatlan milliárdos értékű, Mészáros Lőrincék 300 millió forintért jutottak hozzá. Ha ez nem elég még 17 millió forintért kapta meg a parti sáv bérleti jogát. 40 évre.
Balatoni hatalomátvétel
A felcsúti milliárdos polgármester mostanáig nem győzte hangsúlyozni, hogy cége, a Konzum Nyrt. nem megvette, csupán üzemelteti a balatoni kempingeket. Konkrétan 106 hektárt, benne 12 tóparti kempinget 5800 kempingplaccal, 550 bungalóval, 180 mobilházzal és 50 bérelhető lakókocsival. A Balatontourist árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot - számolt be róla az újabb üzleti bravúrt összegezve a 24.hu.
Várható volt, hogy Mészáros nem elégszik meg pusztán az üzemeltetéssel.
És tessék: a bérleményhegyből Mészáros köre nemrég végleg megszerzett egy balatonakali kempinget. Ráadásul igen kedvező áron.
Az utóbbi években sorra indultak felszámolások a balatoni kempingeket tulajdonló cégek ellen, miután a korábban ebben a bizniszben egyeduralkodó SCD Holding az évtized végére összeomlott. Erre a sorsra jutott Balatonakali községben a Holiday-Park Akali Kft. is.
A szálláshelyet két, eredetileg különálló kemping összevonásával hozták létre, ennek köszönhetően a Strand-Holiday büszkélkedhetett az egyik leghosszabb balatoni partszakasszal. Aztán a Holiday kempinget egy másik felszámoló eladta egy SSS Group nevű cégnek.
Tavaly pályázatot írt ki a balatonakali Strand-Holiday kempingre az ingatlant tulajdonló Holiday Park Akali Kft.-t felszámoló Sonten Kft. A területet 2016. június 27-én megvásárolta az SSS Group Kft., viszont senki, semmit nem tudott arról, mit és mikor építenek a kemping helyére. A helyiek már akkor sejtették, hogy a placcra apartmanházakat húznak majd föl. Idén a kemping már ki se nyitott, a zuhanyzókat, a vendéglátóhelyeket lebontották, csak a törmeléket hagyták a földön. A fákat egyelőre nem vágták ki.
Így Akalin idén már csak a Strand kemping üzemel.
Ezt vásárolta most meg a Zion Europe Kft., amelynek ügyvezetője Linczényi Aladin Ádám a Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagja.
A Konzum Nyrt. Mészáros egyik tőzsdei vállalkozása, amelyben maga is rendelkezik 19,57 százalékos részesedéssel, de tulajdonos a jó barátja, Jászai Gellért, aki a korábban már emlegetett, összeomló SCD-csoport vezérigazgatója volt.
Egy a balatonakali képviselő-testület által jegyzett májusi előterjesztésből kiderült, hogy a cég 293 millió forintért megvette a kemping területét a felszámoló CMB Holding Kft-től.
Linczényinek nem új terep a turizmus, komoly szerepe volt abban, hogy Mészáros tavaly megszerezte a Hunguest Hotels-lánc 14 intézményét Leisztinger Tamástól. Leisztinger embereinek távozása után Linczényi lett Hunguest Hotels Zrt. egyik felügyelőbizottsági tagja.
Mészáros "Zuckerberg" Lőrinc von Felcsút már a Seychelle-szigetek offshore lovagja is
Az Opten cégadatai szerint a Zion Europe Kft.-t idén januárban alapította egy Seychelle-szigeteki cég, a DENTHOLM CORP., de a vállalkozás csak két hónapig volt tulajdonos.
Kezdetben egy 29 éves fiatalember, Seres Csaba volt az ügyvezető, majd májusban Linczényi vette át az irányítást, és a BLT Ingatlan Kft. (a BLT Group Zrt. leányvállalata) lett a tulajdonos.
A BLT Group Zrt. a Konzum Nyrt. résztulajdonában áll, ez a cég vásárolta fel áprilisban a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a Balatontouristot.
(N1TV - 24.hu nyomán)