Hiába mentette meg az Emmi az ORÖ-t a bedőléstől tavaly karácsonykor, egy 80 milliós inkasszó miatt most tényleg becsődölhet a szervezet.
Zoom
Rendkívüli elnökségi ülést hívott össze tegnap Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, hogy áttekintsék, ellehetetlenül-e az önkormányzat működése, ha az Albacomp inkasszálja az ORÖ számláján azt az összesen majdnem 80 millió forintot, amelyet két éve hiába követel a szervezeten.
A székesfehérvári számítástechnikai cégtől még 2015-ben rendelt az ORÖ 4500 táblagépet, amelyet az Út a szakmaválasztáshoz című programban részt vevő diákok között osztott ki, az eszközöket azonban azóta sem fizette ki. Miután az Albacomp az fizetési határidő többszöri lejárta után perrel fenyegette meg a bűnszövetkezetet, az ORÖ korábbi vezetése részletfizetést kért a cégtől, de végül így sem kezdte meg a törlesztést, a kft. pedig 2016 tavaszán beperelte az ORÖ-t. A Fővárosi Ítélőtábla múlt csütörtökön jogerősen is megalapozottnak nevezte a számítástechnikai cég követelését, ami azt jelenti, hogy a döntés jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül a cégnek joga van azt a maffiózók szervezetén behajtani.
Csakhogy a tolvajok számláján jelenleg nincsen ennyi pénz, sőt, egy közelmúltban beváltott 24 milliós inkasszó miatt az is kérdéses, hogy tudnak-e majd a következő hónapra is illetményt fizetni a képviselőknek. (És számukra természetesen ez a legfontosabb.) Az ORÖ számlájára legközelebb két hónap múlva érkezik a 3. negyedévi állami normatíva az adónkból, nagyjából 90 millió forint. Ennek 90 százalékát ugyanakkor le is foglalhatja rögtön az Albacomp, amivel lényegében bedől, működésképtelenné válik a szervezet.
Az ORÖ tegnapi elnökségi ülésén felvetődött, hogy próbáljanak meg ismét részletfizetésről egyezkedni az Albacomppal, csakhogy a társaság erre már biztosan nem hajlandó. Minárovics János ügyvezető a helyzetet hírül adó HVG-nek azt mondta: két éve hiába futnak a pénzük után, elfogyott a türelmük, a jogerős ítélet birtokában az első adandó alkalommal leemelik a követelést – 67 millió 600 forintot és késedelmi kamatait - az ORÖ számlájáról.
A kisebbségi önkormányzat szerdai elnökségi ülésén az is felvetődött, hogy a visszaélések miatt felszámolt a Híd a munkába program regionális irodáiként vásárolt négy vidéki ingatlan eladásából fedeznék a tartozást, de ezt végül elvetették. Egyrészt, mert az irodák összértéke sem teszi ki az Albacomp követését, másrészt a többségében rossz állapotú ingatlanokat aligha lehetne egyhamar értékesíteni.
A korábban Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezette Híd a munkába szövetkezet anno 200 millió forintért vásárolt budapesti, Gellérthegy utcai központi irodáját egy friss értékbecslés alapján 260 millió forintra értékelték ugyan, de azt a tervek szerint az Emmi „venné meg” az ORÖ-től, a szervezet minisztérium felé még fennálló 320 milliós tartozása fejében.
A rejtetterőforrás-tárca 2016 márciusában visszakövetelte a cigánybűnözőktől a Híd a munkába programra addig kifizetett és szabályosan ellopott 1,6 milliárd forintot, karácsony előtt azonban „speciális támogatás” címén mégis kiutalt az ORÖ-nek 1,3 milliárdot, megmentve ezzel a kormánykedvenceket a csődtől.
Az ORÖ-nek az Emmi és az Albacomp felé fennálló majdnem 400 milliós adósságon túlmenően is majdnem félmilliárd forintnyi tartozása van: ügyvédi irodáknak, őrző-védő cégeknek is tartozik, de számos kifizetetlen közüzemi számlája is van. Hacsak Balog páter ki nem fizeti ezt is a magyarok munkájának gyümölcséből...