2020. január 19., vasárnap, Kenéz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:47 Medvegyev megelégedéssel nyilatkozott saját kormányfőségéről14:22 Miskolci orvosigazgató: hazugság a cigánysterilizáció, a magyar nőnek sem vették ki mindkét petevezetékét13:50 Dörner György és Koltai Róbert kapja idén a Madách-díjat13:27 Nyolc ember halt meg egy csehországi betegotthonban13:17 Hazaszállították az Iránban lelőtt utasszállító ukrán áldozatainak maradványait12:49 BZSH-elnök: a budapesti zsidóság örök hálával tartozik a felszabadító szovjet katonáknak - kormányzati támogatással12:18 A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek11:18 Az apostolok cselekedetei vannak a ma kezdődő ökumenikus imahét központjában11:04 Szellemi holokauszt, fizessenek a gonosz, rasszista szegregáló tanárok! - 444-riport és egy vérző szívű Polgár pénzgyűjtése10:45 Nyíregyházi rasszizmus: túl gyorsan kapnak bérlakásokat a cigányok, és nem is magyar családok mellett10:27 Trump-ügyvédek: az amerikai polgárok szabad választáshoz fűződő jogát sérti az impeachment10:09 Hattagú családot mészároltak le Afganisztánban09:48 Kétszázezer öncélú, hedonista és extravagáns párttagot büntettek meg Kínában09:25 Albin Kurti kapta a kormányalakítási megbízást a koszovói elnöktől08:59 Pöcegödör lett a kínai elnökből - a Facebook szerint ez csak műszaki hiba
24 óra legolvasottabbjai

Cigánybűnözés, Videók :: :: Hozzászólások

Felvidéki rendőrök tették emlékezetessé az előállítást néhány ifjú cigánybűnözőnek - nincs kötelező érzékenyítés

Reklám

A Kassai II. Járásbíróság ismét felmentette azokat a rendőröket, akik 10 évvel ezelőtt a helyi rendőrőrsön cigány gyerekeket utasítottak arra, hogy megüssék egymást, illetve vetkőzzenek meztelenre.
Zoom
Részlet a videóból (forrás: Paraméter)
Az akkor szolgálatban lévő kilenc rendőrt és egy rendőrnőt a Legfőbb Ügyészség vádolta meg hatalommal való visszaéléssel, négyüket pedig zsarolással is.
"Nem bizonyosodott be, hogy megtörtént az a cselekmény, amely kapcsán a vádlottak ellen eljárás folyik" - állt a bíróság indoklásában.
A bíróság ezzel tulajdonképpen megismételte a 2015 februárjában és 2017 májusában már meghozott döntést, melyeket az ügyész fellebbezése után a kerületi bíróság eltörölt. Az ügyész most is jelezte, hogy fellebbezni fog, tehát az ítélet még nem jogerős.
A vád szerint 2009. március 21-én a rendőrök hat 10 és 16 év közti cigány fiút állított elő, egy nyugdíjas asszony elleni rablótámadás elkövetésével gyanúsították őket. A rendőrök állítólag a kutyáik elé vetették őket, amelyeken nem volt szájkosár, és hármukat meg is harapták. Ezután többször is megüthették őket, vagy pedig arra kényszerítették őket, hogy egymást üssék, majd csókolják meg.
Az egészet videóra vették, és állítólag "kinevették őket azért, mert romák". A "gyerekek zaklatása" ezután a vád szerint a rendőrség épületének alagsorában folytatódott. Leküldték őket oda, majd azt parancsolták nekik, hogy tíz másodpercen belül vetkőzzenek meztelenre. Az egyik rendőr az egyik gyereket felakasztotta a korlátra, miközben állítólag megverte őt, és "arra kényszerítette", hogy mondja meg az anyja nevét. Egy másik gyereknek egy másik rendőr pisztolyt szorított a fejéhez, és azt kérdezte tőle, akarja-e, hogy lelője. Ugyanez a rendőr ezután arra utasította a gyereket, hogy nyalja meg a cipőjét, majd hogy egy lapáttal üsse meg a barátját.
A cselekményt az egyik rendőr videóra rögzítette, majd egy ismerőse az ő telefonjában lelt rá a felvételre, és küldte el azt a sajtónak. A botrányt a nyilvánosságra került videófelvétel váltotta ki, mivel azonban a bíróság szerint azt nem törvényes úton szerezték meg, korábban nem tekinthettek rá bizonyítékként. A vádat emiatt leginkább a szemtanúk vallomásaival kellett alátámasztani.
Ezúttal a fellebbviteli bíróság végzése alapján ugyanakkor elfogadta bizonyítékként a videófelvételt, amelyet a Sme szerkesztősége kapott postán. A kerületi bíróság korábban ezt megtagadta. A videót szakértő véleményezte. Egyebek között felismerte, hogy a felvételeket megvágták és szerkesztették, de a tartalomban nem történt beavatkozás. "Valószínűleg eredetiek a felvételek" - mondta.
A bíró szerint azonban a beavatkozásokat figyelembe véve a videofelvétel nem tekinthető egyértelmű bizonyítéknak, és úgy fogalmazott, nem azonosíthatók a felvételen minden kétséget kizáróan azok a rendőrök sem, akiket a zaklatás elkövetésével vádolnak".
Korábban a bíróság ellentmondásokra is rámutatott a tanúvallomásokban. A "sértetteknek" (tehát az idős emberre támadó cigánybűnözőknek - a szerk.), akik "kártérítést" és a jogi képviselet költségeinek megtérítését követelték, polgári peres eljárás kezdeményezését javasolták.
A vádlottak tagadják bűnösségüket, a tárgyaláson egyikük sem jelent meg. Az ügy kirobbanása után elbocsátották őket a rendőrségtől. A bíróságon támadták meg a belügyminiszteriumi döntést, amit az illetékes bíróság végül törölt.
Tatjana Vorobelova, a vádlottak ügyvédje arra számít, hogy a kerületi bíróság megerősíti a szerdai döntést. "Úgy vélem, hogy a bizonyítási eljárás teljes körű volt" - mondta az újságíróknak.
Rastislav Remeta ügyész szerint minden bizonyíték rendelkezésre áll. "A bizonyítékok értékeléséről van szó" - mondta az újságíróknak a fellebbezéssel kapcsolatban.
Vanda Durbáková, a "sértettek" ügyvédje csalódottan vette tudomásul a felmentő ítéletet. "Nagyon hosszú idő telt el, ügyfeleim régóta várják, hogy igazságot szolgáltassanak nekik. Fontolóra kell vennünk a további lépéseket" - közölte.
(TASR - Paraméter korrigálva)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready