A cigányprobléma gyökere valahol ott keresendő, hogy a roma kultúrkör infantilis, és tagjait is infantilizálja. Egyszerűen nem felnőttek ők, a felelősség-kötelesség érzése, a szabályok elfogadása-tisztelete, az önuralom és más "felnőtt" erények nem részei ennek a kultúrának.

Valójában gyerekesek mind egy szálig, mi pedig görcsösen úgy teszünk, mint ha életkoruknak megfelelően felnőttek lennének. Nem azok. Gyámságra és nevelésre lenne szükségük, adott esetben határozott kézzel, jó szándékkel, de szükség esetén szankciókkal, kemény számonkéréssel, és akkor jutalmazva, ha azt meg is érdemelték. Ahogy egy gyereket nevelni szokás - hiszen ez a fázis marad ki náluk totálisan.

De hát ez elképzelhetetlen, ez elve feltételezi annak az amúgy mindenki által tudott ténynek nyílt kimondását, hogy a cigányság nem egyenértékű más kultúrákkal, és nem is kezelhető velük azonos eszközökkel.

Ne játsszuk már ezt a “cigányok egyenrangúak” szépelgést. Persze, tudom, a 250 kg-osra elhízott hájgombóc sem dagadt, csak "horizontálisan alternatív", meg a gyengeelméjű sem hülye, csak "intelligenciában eltérő".

Minden kultúrát, minden népet az eredményei, az általa felmutatott eredmények minősítenek. Ez a véres valóság, és ha egy kultúra arra volt képes, hogy kifejlessze az emberevés képességét és nagy bálványok előtt szüzeket áldozzon, akkor az egy magas szintre jutott, műszaki civilizációt, közigazgatást, közoktatást, plurális demokráciát, űrkutatást, atomtechnológiát kifejlesztő kultúrával NEM EGYENRANGÚ!!!! NEM EGYENÉRTÉKŰ ÉS PONT!!!

Ha mást mondunk hazudunk! Az okokat lehet kutatni, ki lehet adott esetben mutatni azt, hogy a történelemben hol-mikor indult el ez vagy amaz más utakon, milyen törések vezettek ehhez a végeredményhez, de attól még a végeredmény az lesz, ami.

A mai nagy PC [politikailag korrekt] ömlengésben kemény és nem mindig szalonképes kimondani az igazságot. Ám egy hazugságra, önbecsapásra épített társadalompolitika hosszú távon sehová máshová nem vezethet, mint szörnyű, rettenetes kudarchoz, rossz esetben saját rémisztő tükörképéhez, pontosan azt az állapotot előidézve, amelyet elkerülni akaró igyekezetében kezdett össze-vissza hazudozni önmagának a valóságról.

Olyannak érzem lassan a szituációt, mint amilyennek leírta az utolsó békeév (39) Európáját Churchill. Szerinte 1935-36-ban még meg lehetett volna állítani Hitlert. 1938-ban már nem, akkor már mindenki a puskákat zsírozta - de még béke volt, még sütött a nap, még korzóztak a polgárok, tőzsdéztek a tőzsérek, és a sok kisember próbálta hinni, hogy örökre így lesz.

A "nagyok" odafent már tudták, hogy jön ami jön, kemény lesz, és végig kell játszani, már nem lehet megállítani, már nincs hozzá erő, vagy ha még lenne, nincs hozzá kellő akarat.

Valahogy így vagyunk mi is ezzel a kérdéssel, de például a nyugdíjrendszerünkkel is. Rettenet kínos, milliókat felháborító lépések kellenének a "soft-landing" érdekében, mert a rendszer évtizedek távlatában úgyis finanszírozhatatlan lesz, a ma még fiatalok értékelhető nyugdíjakra ne is számítsanak. De mégis csak pótcselekvések történnek, mert a pillanatnyi nyugalom és a korrektség látszatának megőrzése, a valójában demagóg PC fogalmi fordulatok köréből való kilépési képtelenség mind oda vezet, hogy érdemben tenni semmit nem fogunk.

Csak akkor, amikor már dől a fal. Pontosabban ásunk majd, amikor már ránkdőlt, de még dőlés közben is ordibálni fogjuk, hogy "nem dől, nem dől", de a fal - ahogy szokta - a leghangosabban ordibálókat mindig elhallgattatja.

Hát ez fog történni a cigánykérdésben is. Addig mérgesedik a helyzet, amíg vagy felrobban az etnikai bomba és ki tudja mi lesz, vagy csak lezüllik az ország Albánia szintjére, a tehetősek majd őrzött lakóparkokba költöznek, de inkább kivándorolnak.

A cigányság egy része nagyjából beilleszkedett, egy része teljesen asszimilálódott. Ez utóbbiak egyáltalán nem zavarnak senkit, sőt, őket zavarja legjobban a putrik népének viselkedése - lévén rajtuk is csattan emiatt az előítéletek ostora. Ezért sincs valójában cigány értelmiség - az értelmiségi lét összeegyeztethetetlen a cigányléttel, aki tanul és pozíciójában is kitör, az hátat is fordít a nem vállalható gyökereknek.

De még a beilleszkedettekkel is elvagyunk. Vásároznak, hegedülnek, elkülönülnek tőlünk, egyértelművé teszik, hogy ők mások, de ezt a kínaiak is megteszik, mégsincs velük sem különösebb bajunk. Nem ütnek le minket, nem rabolnak ki, nem késelnek meg. Elviseljük egymást, ha ez általános lenne,  Kuruc.info-cigányrovat vagy index cigánytopic se lenne.

A probléma a romák azon "hagyományőrző" részéről szól, aki tömegénél fogva nem kezelhető, viselkedésénél fogva elviselni sem igen lehet. És nem érdemes azzal jönni, hogy a cigányok egymást is verik, tizedelik. Ezen kérdéskörön belül tökéletesen indifferens számunkra, hogy a randalírozó bűnözők egymással is szemben álló eltérő "törzsekbe" tartoznak, hogy a két szomszéd horda a gádzsókon túl egymással is ellenségeskedik - ez valójában csak még kilátástalanabbá, kezelhetetlenebbé teszi az egészet.

Az eredmények meg mindig, mindenkoron önmagukat minősítik. Három évszázaddal később jöttek be a cigányok ide, mint mi. És nem három évszázad a társadalmi lemaradásuk, hanem gyakorlatilag ott toporognak, mint amikor megérkeztek. Akkor miről beszélünk? Miféle egyenértékűségről?

A törvény előtti egyenjogúság és az egyenértékűség meg igen más dolgok. Nem egyenértékű egy akadémiai professzor egy down-kórossal, akkor sem egyenértékű, ha amúgy a törvény előtt, jogaikban valóban egyenrangúak. Aki azt hazudja, mégis egyenértékűek - hát az nem e világon él.
(advocatusdiaboli nyomán)

Kapcsolódó cikkek: