Száznál több román állampolgár volt kénytelen elmenekülni lakóhelyéről az észak-írországi fővárosban, Belfastban, miután napokon keresztül rasszista indíttatású támadásoknak voltak kitéve.

A BBC kedd esti beszámolója szerint a munkavállalóknak és családtagjaiknak - összesen 115 embernek, köztük kisgyerekeknek és várandós nőknek - egy templomban rendeztek be átmeneti szállást. Előzőleg csaknem egy héten át szidalmazták őket helyi fiatalok, akik végül három lakást meg is rongáltak.

Szemtanúk beszámolói szerint egy hozzávetőleg húsz fős banda terrorizálta éjszakánként a román családokat. Több lakás ablakát betörték, és az egyik levélládába állítólag kimásolt szövegrészletet dobtak be Hitler Mein Kampf című művéből.

A románokat befogadó templom elöljárói közölték, hogy a családok addig maradhatnak, ameddig szükséges. Az érintett dél-belfasti városnegyed utcáin rendőrjárőrök cirkálnak. A negyed lakói tiltakozó demonstrációt szerveztek a közösség bevándorló tagjait ért támadások ellen. A tüntetők összetűzésbe keveredtek több fiatallal, akik éppen egy helyi ivóból távoztak, és náci karlendítéssel provokálták, majd üvegekkel meg is dobálták a tömeget.

Nem először ér támadás kelet-európaiakat az északír fővárosban. Április közepén, szintén Belfast egyik déli negyedében ott dolgozó magyar nőket támadtak meg helybéli fiatalok. Egy nagy létszámú - szemtanúk szerint harminc főből álló - banda törte rá az ajtót a négy magyar nőre, akik a ház konyhájába menekültek a rendőrség megérkezéséig. A incidensről annak idején beszámoló Belfast Telegraph című helyi lap "rasszista indíttatásúnak" nevezte, a rendőrség hivatalosan "gyűlölet vezérelte" esetnek minősítette a történteket.
(HVG)
Kuruc.info / A.S.:

1.)    Hogy honnan tudjuk, romániai cigányokról van szó (mint mindig)? Például onnan, hogy előkerült a rászísta kártya. Erre a cigányfajvédő HVG még a címadásban - “Románokat támadott meg a rasszista csőcselék Belfastban” - is utalt. Etnikai románok / magyarok esetén ugyanez megtörtént volna? Dehogy. Eközben, persze, konzekvensen románnak, ill. magyarnak nevezik a maximum állampolgárságukban olyan cigányokat. “Kár”, hogy a cikkből aztán kiderült, hogy ezek a “románok”, ill. “magyarok” is mokkák…
2.)    Igazán nem mondhatják azt a magyarországi kátrányos helyzetűek, hogy itt több támadás éri őket, mint Nyugaton. A jelenleg felderített, cigányellenes tettlegesség vagy fenyegetés minden esetben kizárólag kormos elkövetőjű (Pécs, Rakamaz stb.), ill. magyar elkövető esetén a rendőrség, ill. bíróság által igazolva nem etnikai / faji alapú (Fényeslitke, Fony, Pátka) volt. Eközben meg mi történik a fejlett, demokratikus Nyugaton – vagy éppenséggel Szlovákiában? Írországban a fentiek. De ne gondoljuk, hogy szegínromákokkal csak az ír átlagember ilyen gonosz: az még a legjobb eset, ha Portugáliában kőkeményen szegregálják az iskolákban a cigányságot. A szlovákok nemes egyszerűséggel lepuffantják őket, ha nem adják meg magukat, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy északi szomszédunknál megölhető bárki, aki betolakodik az ember földjére, lakásába. Az olaszok kitoloncolják őket és rendőri félrenézés, vagy éppenséggel aktív segítség mellett felégetik a táboraikat. A spanyolok összefognak, és teljes településekről kiüldözik őket. A belgák, franciák, angolok azt mondják, hogy náluk teljesen általános a cigánygyűlölet, és sokkal-sokkal inkább utálják őket, mint a szintén nem közkedvenc muszlimokat, feketéket. A finnek minden teketória nélkül kitiltják őket komplett településekről, városokból, és ebben minden segítséget megkapnak a cigányügyekben a fehérek javára “lassú” igazságszolgáltatástól, rendőrségtől - vagy éppenséggel simán csak lepuffantják a bűnözőcigányokat. Ami pedig a szegregált iskolák arányszámát illeti, az kiugróan magas. Európa Japánjában, az egyik legfejlettebb, leggazdagabb, legjobb oktatási rendszerű országában. És, persze, azt se felejtsük el, hogy a finn rendőrség - a szegín üldözött romákok szerint is - bűnözőnek tartja a cigányokat - egész biztosan ok nélkül, és merő rászízmusból...
Frissítés (jún. 17. 15.22): az alább látható videón nehéz olyat találni, aki ne rendelkezne cigány fajtajegyekkel. A “rasszista” jelző is jópárszor elhangzik, valamint a támadók által okozott sebeket is előszeretettel mutogatják.

Az anyag utolsó mondata a következőképp hangzik: “Minden családnak azt mondták [általános alany], hogy szívesen látják őket Írországban, de néhányuk esetében elkéstek azzal, hogy maradásra bírják őket.” Hát igen, a hazafiak vitán felül elérték céljukat.
 
Üdv, Kurucok!
Eddig is tudtuk a szövegkörnyezetből, hogy azok a Belfastban üldüzött "románok" valójában cigányok voltak, de tegnap végre képeket is láttam róla a BBC News-on és a Sky News-on. Tényleg cigányok, jól láthatóan. Gondolom, nem véletlenül üldözték el őket a helyiek. (Kuruc.info: az “áldozatok” származása a fenti videón is jól látszik.)

A BBC ITT is ír róla. Ebben a cikkben a következő félmondat is érdekes: “A legtöbb romániai család, akik roma származásúak, …” ("Most of the Romanian families, who are members of the Roma ethnic group, …"). Vagy egy másik cikkben Michael McGimpsey, egészségügyi miniszter sajnálkozik: “A legvégsőkig elítélem ezt a szörnyű, roma családok elleni támadást.” ("I utterly condemn this outrageous attack on these Roma families. I am appalled at this situation.")

Itt van egy videó  egyébként, de nekem valamiért nem játssza le, így nem tudom, hogy mennyire lenne releváns.

Kuruc.info: köszönjük! A videóból kiderül, amit eleve tudtunk: nem volt egészen ok nélküli a támadás. Ezt a meginterjúvoltak (az “utca embere”) a kamera előtt is elmondták, ill. erre utal a videó alatti “a politikusok elítélték az akciót, de az emberek egy része azt gondolja, hogy a romániaiak a hibásak” (“Politicians have condemned the attacks but some people think the Romanians are to blame.”)

Ez természetesen nem újdonság. Romániából eddig is túlnyomó többségében cigányok rajzottak ki mindenfelé, hogy aztán gyilkoljanak, fosztogassanak, raboljanak, legjobb esetben kolduljanak. Nem csoda, hogy kivétel nélkül minden egyes országban “bekeményítettek” ellenük. Nem véletlenül jelentette ki még a román államelnök (!) is azt, hogy nem románok, hanem cigányok bűnöznek külföldön…