Előre megszervezett akciót hajtott végre június 24-én hajnalban a Szarvasi Rendőrkapitányság — nyilatkozta szerkesztőségünknek Oltyán Sándor alezredes, a szarvasi kapitányság vezetője. A kapitány határozottan leszögezte: nem igaz az a kósza hír, hogy egy autó csomagtartójában valakit (egy csicskát- a szerk.) holtan találtak volna.

Oltyán Sándor elmondta: a lakossági bejelentések, illetve a polgármesteri hivatal által jelzett esetek kapcsán előre megszervezték a tegnapi akciót, melyben összesen harminc rendőr vett részt. Zömében szarvasi rendőrökről van szó, de segítséget kértek a  BMRFK Bűnügyi Igazgatósága és a Rendészeti Igazgatóság Akció Osztályától (köznyelven szólva a kommandósoktól) is.

Megadott címekre, összesen harminc ingatlanba kopogtattak be reggel a háromfős rendőri csapatok, melyek mindegyikében egy-egy kommandós is volt. Azért mentek, hogy megállapítsák, igazak-e a bejelentések arról, hogy „Szarvason fogságban tartanak és dolgoztatnak elesett embereket és elveszik a nyugdíjukat”.

Az akció során 26 olyan embert vittek be a kapitányságra, akiknél felmerült a gyanú, hogy nem saját akaratukból tartózkodnak itt és nem megfelelő körülmények között élnek. A beszállított személyek közül többet (információink szerint ötöt) az orvosi ügyeletre vittek, mivel úgy ítélték meg, hogy nem megfelelő egészségi állapotban vannak. Az ügyeletes orvos olyan súlyos problémát egy esetben sem állapított meg, amely azonnali kórházi ellátást indokolt volna.

A 26 emberből 24-en állították azt, hogy ők önszántukból jöttek Szarvasra, saját akaratukból dolgoznak a szarvasi állattartóknál. (Kuruc.info: próbálnák csak ennek az ellenkezőjét mondani...) Egy ember elmondta: erőszakkal tartják itt és vissza szeretne menni Kecskemétre. Őt még tegnap rendőrautóval hazaszállították. Egy másik férfi is azt mondta, nem kíván ittmaradni, vigyék haza Örménykútra. Őt egyébként tíz nappal ezelőtt egyszer már hazavitték Örménykútra a szarvasi rendőrök, de azóta újra visszajött Szarvasra. A rendőrautó most is elvitte Örménykútra, ahol azonban a családja nem akarta őt visszafogadni. Ezután azt kérte, hozzák vissza Szarvasra.

Tegnap mind a 26 személyt kihallgatták a kapitányságon, majd szabadon távozhattak. Több esetben felmerült a gyanú (úgy tudjuk 4 ilyen esetről van szó, de ezt a pontos számot a kapitány nem kívánta elárulni), hogy a bankkártyájukat elvették, következésképpen a nyugdíjukat is elveszik. Ezekben az esetekben eljárást indít a rendőrség. 

Oltyán Sándor beszámolt arról is, hogy több esetben felmerült az illegális a foglalkoztatás, illetve az adózatlan jövedelem kérdése is, ezeket az anyagokat továbbítják az illetékes hatóságoknak.
Arra a kérdésre, hogy a csicskákat foglalkoztató személyek közül valakit bevittek-e a rendőrségre, a kapitány nemmel válaszolt. Elmondta: erre egyelőre nem volt indok, a megindítandó eljárás során azonban többeket tanúként illetve gyanúsítottként meghallgatnak majd.

Szerkesztőségünk úgy értesült, hogy az állattartók közül többen kilátásba helyezték, hogy feljelentést tesznek a szarvasi rendőrség ellen az eljárások miatt, s azért, mert veszélyeztették az állatok ellátását, azaz nem volt aki megetesse a lovakat, amíg a behozott állatgondozókat kihallgatták. Erre a kapitány úgy reagált: még arra is odafigyeltek, hogy ahol több állatgondozó van, ott ne egyszerre hozzák be mindet kihallgatni, hogy legyen, aki megeteti az állatokat. (Kuruc.info: a szokott pofátlan cigány hazudozás)
Keretes anyag: A rendőrség szerint lőszereket is lefoglaltak

2009. június 24-én a hajnali és a kora reggeli órákban a rendőrség tudomására jutott információk, lakossági bejelentések és az önkormányzat illetékeseinek jelzései alapján a Szarvasi Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést tartott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága és a Rendészeti Igazgatóság Akció osztálya bevonásával mintegy 30 szarvasi lakóingatlanban, valamint külterületi ingatlanokban az információk  valóságtartalmának megállapítása miatt.

26 fő részletes meghallgatására került került sor, melynek nyomán a rendőrség saját hatáskörében eljárásokat kezdeményez bankártyával való visszaélések miatt. Az eljárások során vizsgálják azt, hogy ezen személyek tekintetében elhelyezésük, ellátásuk megfelelő volt e.

Az ellenőrzés során körözött személy elfogására, bűncselekményből származó tárgyak, valamint lőszerek lefoglalására is sor került.

Az elmondások alapján több olyan jogsértés is felszínre került, melyek elbírálása nem tartozik a rendőrség hatáskörébe, ezek miatt az illetékes hatóságok felé a feljelentéseket megteszik.
(BEOL)