A Der Standard megint rólunk hazudozik – két cikkben is.
Szerzőjük, a tipikus (magyarosított) neve alapján feltételezhetően zsidó származású Szigetvári András nem először csúsztat. Mostani anyaga is hemzseg a hazugságoktól és a felkészületlenségét mutató félinformációktól. (Többek között a cigányok által elkövetett pécsi kivégzést is a magyarok számlájára írja.) Ez utóbbiakat az MTI (példátlanul pofátlan módon) “korrigálta”. De mit is várunk egy olyan “fordítóirodától”, amely olyan embereket nevez az év legjobbjának, mint az aljas cigányfajvédő, ugyanakkor még helyesen írni sem tudó Hidvégi-B. Attila?

Lássuk először az MTI verzióját, majd a kommentárunkat és a csúsztatások, “félrefordítások” javítását.

A Ku Klux Klan előtt tisztelegnek a romagyilkosok

Példa nélkül áll Európában a magyar romák ellen elkövetett célzott támadások sorozata. De nem csak maguk a gyilkosságok ijesztőek, problematikus az a közöny is, amellyel azokra a magyar társadalom eddig reagált – írta a magyarországi romagyilkosságokhoz fűzött kommentárjában a Der Standard osztrák napilap.

Nem voltak nagy szolidaritásnyilvánítások a roma közösséggel,  nem voltak nyilvános tiltakozások, csak a Magyar Gárda menetel  tovább - állapítja meg a cikkben a Der Standard. A „polgári és a baloldali” erők olyannyira  gyengék, hogy meg sem próbálkoznak egy ilyen mozgósítással, a többit  pedig elintézi a romák elleni gyűlölet, amely minden társadalmi  rétegben jelen van.

Annak is kevés visszhangja volt, hogy minden vezető magyar  politikus elítélte a gyilkosságsorozatot – állapította meg. A  gyilkosok módszere a cikkírót a Ku Klux Klánra, a fehér faj  felsőbbrendűségét hirdető amerikai szervezetre emlékezteti.

A közöny nem marad következmény nélkül: az, hogy egyes roma  vezetők holokausztról beszélnek, a roma közösség mélységes  bizonytalanságérzetéről árulkodik. Most a gyilkosok elfogása az  elsődleges feladat, de hosszabb távon a társadalmi légkör  megváltozását is el kell érni – vélekedett a Der Standard  jegyzetírója.

Az esetek eddig túl kevés reakciót váltottak ki a civil  társadalomban – idézte Teleki László romaügyekért felelős  miniszterelnöki megbízottat a lap tudósítója. Teleki tudomása szerint eddig egy  szolidaritási demonstrációra sem volt példa. A megbízott ennél is  fontosabbnak tartja, hogy szerinte nem kielégítőek az államfő eddigi  megnyilvánulásai. A köztársasági elnöki hivatal ezt visszautasítja,  álláspontja szerint Sólyom László világosan állást foglalt az  ügyben, számos interjút adott, külföldön és belföldön egyaránt  hangot adott felháborodásának.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint  nemigen lehet csodálkozni a reakciók hiányán, mert megmérgezték a  társadalmi légkört a médiában megjelenő romaellenes megnyilvánulások  és az, hogy szélsőséges csoportok bűnözőknek állítják be a romákat - zárult a Der Standard cikke.

(MTI - Balázs Attila)

Kuruc.info: A híradást két cikkből (az ITTENI kommentárból, valamint az ITTENI beszámolóból) ollózta össze az MTI. (Az eredeti cikkeket Függelékünkben is megtaláljuk.)

Nézzünk pár csúsztatást:

1.)    A “Teleki tudomása szerint eddig egy  szolidaritási demonstrációra sem volt példa” az eredetiben így hangzott: “Nach seinem Wissensstand hat bisher keine einzige Solidaritätskundgebung stattgefunden.” Nos, a “demonstráció” a magyar nyelvben többszereplős, utcai, minimum több száz/ezer emberhez “testközelből”, ill. a médiumokon keresztül milliókhoz eljutó felvonulást jelent. A németben a “Kundgebung” viszont egyszerűen kinyilvánítást, amibe simán belefér pl. magánszemélyek, körök, egyesületek által közlemények kiadása, politikusi elhatárolódás stb. Megkérdezzük: az MTI-nél ennyire nem tud senki németül (akkor minek tartjuk őket el – adófizetői pénzből?!), vagy csak “javítani” akarták a hatalmas baklövést, hogy a magyar olvasóknak ne szúrjon szemet a szerző teljes tájékozatlansága? A gyilkosságtól ugyanis azon nyomban elhatárolódott egy rakás csoport/szervezet, pl. a Magyar Demokratikus Charta, már aug. 4-én. (A dátum ITT ellenőrizhető, jobboldalt középtájon, a Közlemények szekcióban.) Miközben a Standard-anyag két nappal később jelent meg...

2.)    Van tovább! Folytassuk a “Empörung unter ungarischen Roma wächst” bevezetésével: “Die Behörden rechnen mit einer Fortsetzung der in Europa beispiellosen Anschlagsserie, die mit Feuerwaffen, Handgranaten und Molotow-Cocktails verübt wurde.” Azaz: "a [magyarországi] hatóságok azzal számolnak, hogy az egész Európában példa nélkül álló támadássorozat folytatódásáról van szó, amit lőfegyverekkel, kézigránátokkal és Molotov-koktélokkal űznek." Tessék mondani: Pécs (ahol cigány gyilkolt – még egyszer, ITT van a kapcsolódó cikk, a források stb.) kivételével hol használtak kézigránátot? Sehol máshol. Talán nem véletlen, hogy ezt a részletet nem fordították le a magyar verzióban, mert ebből a kézigránátozásból is egyértelműen látszik, hogy az író egyáltalán nincs tisztában, melyik támadásnál mit használtak, ill. hogy egyáltalán Pécsett ki számolt le kivel, ill. hogy legalább azt a gyilkosságot talán nem kéne a magyarok számlájára írni. Különben nem beszélne kézigránátokról. Nesze neked “felkészültség”.

3.)    “szélsőséges csoportok bűnözőknek állítják be a romákat - zárult a Der Standard cikke.” - pontosan ki is mondja azt, hogy kivétel nélkül minden roma bűnöző? Nem, ezt nem állítja senki, aki komolyan vehető / veendő. (Mi sem: példának okáért a tiszalöki Kóka Jenő meggyilkolását mi is a legmesszebb menőkig elítéltük, ismerve Kóka előéletét, habitusát, azt, hogy rendes, dolgozó, adófizető ember volt.) Persze, 1-2 ember valóban egy kalap alá vesz kivétel nélkül minden cigányt; de hogy ez tömeges mértékű lenne, az hazugság és nagyon durva általánosítás. Például a Jobbik sem mondott soha olyat, hogy minden cigány bűnöző.

4.) Talán mondanunk sem kell, hogy a (hatodikai) cikkekben egy szó sem esik a nem rasszista elkövetési mód lehetőségéről. Hadd utalunk arra, hogy Sándor “Papa” István nevezetes nyilatkozata  negyedikei, akárcsak az azt igencsak megerősítő Slota-kirohanás. Természetesen az a két cikkben fel sem merül még egy félmondat erejéig sem, hogy esetleg nem rászístákok gyilkolják szegínromákokat, hanem, ahogy “Papa” nyilatkozta, esetleg valamelyik külföldi titkosszolgálat. Ahogy az sem, hogy a romák egymás közötti leszámolásáról (legfőképp uzsorások befenyítő akciójáról) is szó lehet, amit ráadásul a legfelsőbb szinteken is elismernek (forrás). Nem, csak és kizárólag mi vagyunk a felelősek mindezért.
5.) Miközben nálunk (általában – pl. a Magyar Rádióban ma reggel) hat sorozatgyilkos-áldozatról beszélnek, addig a következőt olvashatjuk a lapban: “Bisher fielen den Angriffen, die im Sommer 2008 begannen, insgesamt acht Menschen zum Opfer.”, azaz “eddig a 2008 nyarán kezdődő támadásoknak nyolc ember esett áldozatul”. Számoljunk csak egy kicsit: azon esetek, ahol lehet, hogy nem cigány gyilkolt cigányt (Pécs kiesik), valamint egyáltalán beleillhet a sorba (Fony és Fényeslitke kiesik – bár ez eleve nem is lehetne a orgyilkos-támadások köré sorolható; plusz, a rászísták közé sem, hiszen a bíróság is elismerte, ezeknek nincs rasszista indítéka): Nagycsécs (2 halott), Tatárszentgyörgy (2), Tiszalök (1), Kisléta (1). Ez összesen 2+2+1+1, azaz hat áldozat. Hol van a nyolc halott, tessék mondani? Honnan került elő ez a plusz kettő? Igen, Pécsről – a pécsi gyilkosságot is a mi számlánkra írja a balliberális, cigányfajvédő lap. Szigetvári András megint hazudik (de legalábbis felkészületlen, tájékozatlan)? Talán nem véletlen, hogy az MTI nem fordította le ezt a számot, hogy megóvja a lap renoméját. Rosszul vette volna ki magát, na, ha valaki mondjuk a Magyar Rádióban hat halottról hall, a nyugati lapok fordításában meg nyolcról – erre még egy IQ-szegény akciónyugdíjas is felkapná a fejét, és megkérdezné: “ki hazudik”?
Kuruc.info - A.S.
Függelék: az eredeti cikkek:
Empörung unter ungarischen Roma wächst
14-jähriges Mädchen wichtigste Zeugin bei Mordserie - Kritik am Staatschef
Wien/Budapest - Nach einer Serie von Morden an ungarischen Roma präsentierte die Polizei zwar einige erste kriminaltechnische Erkenntnisse, nach wie vor fehlt von den Tätern aber jede Spur. Fest steht: Die Behörden rechnen mit einer Fortsetzung der in Europa beispiellosen Anschlagsserie, die mit Feuerwaffen, Handgranaten und Molotow-Cocktails verübt wurde.

"Die Täter werden so lange weitermorden, bis wir sie gestellt haben", sagte der ungarische Polizeichef József Bencze am Mittwoch in Budapest. Die jüngste Tat, die Ermordung einer 45-jährigen Romni in ihrem Haus im ostungarischen Kisléta, wurde nach Erkenntnissen der Ermittler mit derselben Schrotflinte begangen wie zwei vorhergehende Anschläge. Bisher fielen den Angriffen, die im Sommer 2008 begannen, insgesamt acht Menschen zum Opfer.

Die ungarische Polizei geht inzwischen offenbar definitiv von mehreren Tätern aus: Die Rede ist von bis zu fünf Personen. Die Hoffnungen der Polizei ruhen derzeit auf jenem 14-jährigen Romni-Mädchen, das den Anschlag in Kisléta schwerverletzt überlebt hat. Eingeschaltet wurde auch das FBI. Ermittler aus den USA sollen in Budapest bei der Erstellung von Täterprofilen geholfen haben.

Dennoch wächst unterdessen die Empörung und Wut unter den romastämmigen Politikern und Vertretern in Ungarn. Die ungarischen Behörden haben dem versucht entgegenzuwirken und am Mittwoch erstmals ausgewählte Roma-Vertreter über den Stand der Ermittlungen informiert. Ernüchterung löst daher auch weniger die Arbeit der Polizei, als mangelnde Reaktion innerhalb der weißen Mehrheitsgesellschaft aus.

Die Reaktionen innerhalb der Zivilgesellschaft "waren bisher jedenfalls zu wenig", sagt Lászlo Teleki, der Regierungsbeauftrage für Roma-Fragen, dem Standard. Nach seinem Wissensstand hat bisher keine einzige Solidaritätskundgebung stattgefunden.

Teleki kritisiert aber vor allem, dass der ungarische Staatschef László Solyom bisher nur ungenügend auf die Morde reagiert habe: "Es wäre die Verpflichtung des ungarischen Präsidenten, vor das Volk zu treten und klar Stellung zu beziehen." Der Präsident habe klar Stellung bezogen, heißt es hingegen umgehend aus dem Büro Solyoms. Er habe in zahlreichen Zeitungsinterviews sowohl im In- als auch im Ausland seinen Abscheu über die Verbrechen klar zum Ausdruck gebracht.

In eine andere Richtung geht dann auch die Kritik von Orbán Kolompár, dem Vorsitzenden der landesweiten Roma-Selbstverwaltung in Ungarn. Die romafeindlichen Parolen in den Medien und die Kriminalisierung der Roma durch extremistische Gruppen hätten das Gesellschaftsklima vergiftet. Da seien die mangelnden Reaktionen wenig verwunderlich, sagt Kolompár. (András Szigetvari/DER STANDARD, Printausgabe, 7.8.2009)
Roma-Morde in Ungarn - Nur die Garde marschiert

Die Vorgehensweise der Mörder erinnert an die Methoden des Ku-Klux-Klan

Es ist eine in ganz Europa beispiellose Mordserie: Seit rund einem Jahr verüben bisher unbekannte Täter gezielte Anschläge gegen ungarische Roma. Sie zünden ihre Häuser mit Molotow-Cocktails an und erschießen die flüchtenden Menschen. Oder sie verwenden gleich, wie im vergangenen November in Pécs, Handgranaten. Acht Roma starben bisher, dutzende wurden schwer verletzt.

Erschreckend sind aber nicht nur die Morde selbst. Problematisch ist auch die Apathie, mit welcher die ungarische Gesellschaft bisher auf die Mordfälle reagiert hat. So gab es keine großen Solidaritätsbekundungen mit der schockierten Roma-Gemeinde, keinen öffentlichen Protest. Die einzigen, die weiter marschieren, sind die Anhänger der rechtsextremen "Ungarischen Garde". Die bürgerlichen und linken Kräfte sind derart schwach, dass ihnen eine Mobilisierung nicht einmal im Ansatz gelingt. Der über alle Schichten hinwegreichende Hass auf Roma tut sein Übriges.

Selbst dass alle führenden ungarischen Politiker die Mordserie verurteilt haben, hatte wenig Resonanz. Dabei ist hier nicht die Rede von der Tat eines geistesgestörten Einzelnen, der die wehrloseste aller Gesellschaftsgruppen zu seinem Opfer auserkoren hat. Die Vorgehensweise der Mörder erinnert an die Methoden des Ku-Klux-Klan.

Die Apathie hat Folgen: Dass einzelne, ansonsten seriöse Roma-Vertreter von einem "Holocaust" sprechen, zeigt die tiefe Unsicherheit innerhalb ihrer Gemeinschaft. Die Mörder der Roma zu fassen ist oberste Priorität. Das längerfristige Ziel muss es sein, das Gesellschaftsklima zu verändern. (András Szigetvari/DER STANDARD, Printausgabe, 7.8.2009)