EU-kompatibilis börtönök, intimszoba, konditerem, egészséges táplálkozás és az elítéltekre költött napi súlyos tíz(?)ezrek. Ez van nálunk, és, mint a Tent City-ket, kényszermunkatáborokat, szibériai bérrabtartást ellenző politikusainktól tudjuk, ennek is kell lennie, mert különben, ugye, az EU sápítozna.

Olaszország az egyik legjobb példa arra, hogy másképp, nem EU-konform módon is lehet bánni a bűnözőkkel. Az olasz börtönök ugyanis, mint az ahogy az alábbi Népszabadság-cikkből is kiderül, finoman szólva, nem épp komfortosak. Sőt – van, ahol télen még csak nem is fűtenek. Csak egy idézet: „A szicíliai Favignana szigetén egy erődöt alakítottak át börtönné. Az életfogytiglanra ítélt maffiózók a sziklákba vájt egykori kazamatákban, tíz méterrel a tengerszint alatt raboskodnak: ablak és illemhely nélkül. A csapból sós víz folyik. Dantei pokol – mondják Favignánáról az itt dolgozó fegyőrök is.”

Nem véletlenül hangsúlyoztuk ki, hogy a Népszabó anyagáról van szó, és nem – mondjuk – a Barikádéról. Nehéz ugyanis azt mondani pont az MSZP-s pártlapról, hogy az igazságot eltorzítva a Jobbik szekerét tolná azzal, hogy bemutatja, „igen, így is lehet csinálni az EU-ban, kőkeményen lehet szívatni a cigányokat, a legembertelenebb börtönviszonyokat lehet nekik teremteni, senki nem fog szólni semmit”. Nem mellesleg, ugyanez a Népszabadság volt az, amely az általunk – Olaszország kapcsán – oly előszeretettel hivatkozott cigánytáboros cikket is lehozta. (Egy Magyar Nemzet-beli, kapcsolódó anyag ITT; egy MTI-s, Rómáról szóló, hasonlókról beszámoló, újabb anyag ITT.)

Még egyszer megkérdezzük: ha az olaszoknak mindezt meg szabad csinálniuk, nekünk miért nem? Természetesen azt is hangsúlyozzuk, hogy Itália csak egy példa a sokból arra, hogy a bűnözőkkel sokkal keményebben is lehet bánni. Számtalanszor hivatkoztunk arra, hogy a svájciak még a 7 éves cigánybűnözőket is magánzárkába vágják; hogy a finnek se szó, se beszéd lelövik őket (passzív rendőri segédlettel), hogy a németek szibériába deportálják bérrabtartásra, hogy a franciák meg a spanyolok felégetik a táboraikat és elüldözik őket, hogy a tótok lepuffantják a rendőrre támadókat stb. Egyáltalán nem igaz az, hogy kötelezően összkomfortos börtönöket kell orkék s*gge alá tolnunk. Nem, ahogy az az olasz példán is látszik. A fenti  Favignanához képest például az általunk ajánlott Tent City egyenesen földi paradicsom...

Az eredeti cikk:

Robbanásveszély az olasz börtönökben
Favignana ablak nélküli barlangcellái érdemelték ki a legembertelenebb börtön címét. A túlzsúfolt olasz börtönökre az igazságügyminiszter szerint újak építése a megoldás.


A szicíliai Favignana szigetén egy erődöt alakítottak át börtönné. Az életfogytiglanra ítélt maffiózók a sziklákba vájt egykori kazamatákban, tíz méterrel a tengerszint alatt raboskodnak: ablak és illemhely nélkül. A csapból sós víz folyik. Dantei pokol – mondják Favignánáról az itt dolgozó fegyőrök is.

Az Itália 206 börtönének rabjai között végzett online felmérés második helyén a szardíniai Sassariban Szent Sebestyénről elnevezett börtön végzett: kétszáz rab szorong négyesével a háromszor két méteres cellákban. Villany nincsen, télen fűtés sem, mivel az illetékes római minisztériumnak nincs pénze a gázszámlára. A kétszáz fogolyból 125 drogfüggő. Hasonló a helyzet Róma legnagyobb büntetés-végrehajtási intézetében, a Rebibbia börtönben, ahol a román állampolgárságú rabok (Kuruc.info: 99%-uk ork) inkább lemondanak a fellebbezésről, csak büntetésüket olasz cella helyett hazaiban tölthessék le.

64 404 fő raboskodik jelenleg az olasz börtönökben. Húszezerrel többen, mint az intézmények tényleges befogadó képessége. Ebből 2.751 a nő, 37 % -uk pedig külföldi (húsz évvel ezelőtt még csak 15 % volt), a rabok 44 %-a vár a jogerős ítéletre, 21 % az első fokú bírósági döntésre. Négyezer a HIV-fertőzöttek száma, tízezer a Tbc-s. Az utóbbi tíz évben több mint ezerötszáz rab halt meg, egyharmaduk öngyilkos lett. Az olasz börtönökben tízszer többen vetnek véget saját kézzel az életüknek, mint a falakon kívül. (Kuruc.info: és még mondja valaki, hogy rosszul járnánk, ha a bűnözőcigányokat olyan börtönökbe raknánk, ahol jó eséllyel öngyilkos lesz...)

Vészhelyzet van: robbanás szélén a börtönök – állapította meg most júniusban a római parlament igazságügyi bizottsága, mely attól tart, hogy a tavaly nyáron kitört börtönlázadás az idén is megismétlődhet. A rabok augusztusban szokták verni pléhtányérjaikkal az ablakrácsokat: a felforrósodott cellákban ilyenkor a legnagyobb a járványveszély. A túlzsúfoltságra nem az amnesztia, hanem új börtönök építése a megoldás - hangoztatta Angelino Alfano igazságügyminiszter. A bírák és ügyészek szövetsége szerint viszont a Szardíniában épülő négy börtön helyett azokat a  törvényeket kell módosítani, melyekkel a Prodi majd a Berlusconi-kormány nem a közbiztonságot növelte, csak a cellákat töltötte meg.