Vesztegetéssel gyanúsítják a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HMRFK) egyik vezető beosztású munkatársát - értesült a hvg.hu. Az eljárás tényét a bíróság megerősítette. Úgy tudni, hogy a főkapitányság egy másik alkalmazottját azért bocsátották el néhány hónapja, mert a gyanú szerint megdézsmálta az informátorok fizetésére szolgáló, a testületben csak júdáspénznek nevezett kasszát.
December 13-án fogták el a Terrorelhárítási Központ munkatársai a HMRFK bűnügyi osztályvezetőjét, S. Csabát. A "rendőrrel" szemben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) indított eljárást vesztegetés gyanúja miatt, s elfogásakor találtak is nála olyasmit, amely megalapozhatja a nyomozó hatóság vélekedését. S. Csabánál házkutatást tartottak, majd őrizetbe is vették. Mint a Fővárosi Törvényszék megerősítette, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az előzetes letartóztatás elrendeléséről szóló tárgyalás szombaton délelőtt zajlott. A lap elküldte kérdéseit a Központi Nyomozó Főügyészségnek, de egyelőre nem kaptak válaszokat.
S. Csaba elfogása előtt néhány hónappal egy másik ügy borzolta a kedélyeket a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az egyik közalkalmazottnak, egyik titkárnőnek távoznia kellett, mert felmerült a gyanú arra, hogy elvett abból a keretből, melyből a rendőrséget segítő informátorokat fizetik. A közalkalmazott egyébként a HMRFK bűnügyi igazgatójának a munkáját "segítette". Ezen a poszton nemrég történt változás: három hete jelentették be, hogy Hatala József országos rendőrfőkapitány november 30-ával több megyei főkapitányság, köztük a Heves megyei bűnügyi igazgatóját, Asztalos Jánost indoklás nélkül leváltotta posztjáról. Utódja, Nagy Zsolt Borsodból érkezett.
Korrupciós ügy, BRFK-s vizsgálat
Emlékezetes, idén június elején a rendőrség Teve utcai igazgatási központjából bilincsben vezették el Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának vezetőjét. Utána eljárás indult a Nemzeti Nyomozó Iroda két szervezett bűnözés elleni területét vivő rendőri vezetőjével, Gulyás Imrével és Hopka Lajossal szemben.
Mindannyiukat – egy további rendőrrel együtt – vesztegetéssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség, pontosan azzal, hogy anyagi ellentételezés fejében biztosították azt, hogy az éjszaka császáraként emlegetett Vizoviczki László érdekeltségeiben ne legyenek razziák, a konkurens helyek működését viszont a sorozatos ellenőrzésekkel ellehetetlenítsék. Az ügynek van egy debreceni szála is. A városi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjét, K. Gyulát szintén meggyanúsították, de ő szabadlábon védekezhet, mert a KNYF úgy gondolja, hogy ő nem volt tagja a bűnszervezetnek.
A korrupciós ügy kipattanása előtt egy hónappal a BRFK-n is rendőri vezetőket váltottak le és indítottak vizsgálatot velük szemben. Akkor – a hírek szerint – azt nézték meg, hogy a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, illetve a biztosítási osztály irányítója több túlórát írt-e be magának, s vett-e fel utána jelentős összeget. Emellett ellenőrizték azt is, hogy a különböző rendezvények biztosításával kapcsolatos szerződésekkel minden rendben volt-e, valamint, hogy a parancsnokok vagy beosztottaik trükközhettek-e túlméretezett szállítmányok közlekedésének engedélyeztetésével.
Frissítés: Egymillió forint kenőpénz átvétele közben kapcsolták le a rendőrbűnözőt
Egymillió forint kenőpénz átvétele közben kapcsolták le a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság magas rangú vezetőjét- értesült az M1 Híradója. A gyanú szerint az alezredes azt ígérte egy csalással vádolt férfinak, hogy elsimítja ügyét.
Egy diplomata rendszámos, fehér luxusautóban ült a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője csütörtök este, amikor a Terrorelhárítási Központ munkatársai az M3-as autópálya kerekharaszti benzinkútjánál elfogták.
Az alezredest egymillió forint átvétele közben érte tetten a Nemzeti Védelmi Szolgálat. A Központi Nyomozó Főügyészség indítványa alapján a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a "rendőrt".
Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az M1 Híradónak elmondta, hogy azért döntöttek így, mert a gyanúsítottnál fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve szabad mozgása esetén tanúkat befolyásolhatna.
Az alezredes a gyanú szerint abban állapodott meg az Egri Törvényszéken jelenleg is zajló okmánybélyeg-hamisítási ügy egyik vádlottjával, hogy egymillió forinttal lefizeti a bírót és az ügyészt, hogy felmentsék. A férfi tagadja, hogy bűncselekményt követett el, a gyanúsítás miatt panaszt tett, a letartóztatás ellen pedig fellebbezett.
A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, hogy annak az ügyésznek és bírónak, akire az alezredes az állítólagos vesztegetéskor hivatkozott, van-e bármi köze az ügyhöz. A Híradó úgy tudja eddig semmilyen olyan információ nem merült fel, ami arra utalna, hogy tudtak róla, vagy bármilyen közük lenne a vesztegetéshez.
(HVG - Híradó nyomán)