A közbiztonságot illetően "drasztikus változtatásokat", Európában pedig "új bevándorlási politikát" sürgetett Nicolas Sarkozy volt "francia" államfő vasárnap, miután egyórás megbeszélést folytatott utódával, Francois Hollande jelenlegi államfővel két nappal a 129 áldozatot követelő párizsi merényletek után.
"Európának össze kell fognia, és új bevándorlási politikát kell meghatároznia" - mondta az exelnök.
"Nincs természetesen kapcsolat (a támadásokkal), de a probléma felmerül. A szíriai helyzetnek betudható migrációs hullámot közösen kell kezelni" - tette hozzá.
"Mindenkire szükségünk van az Iszlám Állammal való leszámoláshoz, beleértve az oroszokat is, nem lehet két külön koalíció Szíriában" - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy.
Zoom
Frissítés: Juncker a G20-csúcson: nincs szükség az európai menekültpolitika felülvizsgálatára
A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a G20-csoport törökországi csúcsértekezletén. A csúcsértekezletet fő témája eredetileg a fenntartható fejlődés kérdései álltak volna, de a párizsi merényletek felülírták az elképzeléseket, szinte minden államfő a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét domborította ki. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, hogy a párizsi merényletek nyomán sem kell változtatni az EU menekültpolitikáján – írja az MTI.
"Akik megszervezték és végrehajtották a támadásokat, ugyanazok az emberek, akik miatt a menekültek útra kelnek és nem az ellenkezője igaz. Ezért nincs szükség az európai menekültpolitika teljes felülvizsgálatára. Akik elkövették a párizsi merényleteket, nem menekültek és nem is menedékkérők, hanem bűnözők, nem szabad a kettőt összekeverni” – mondta Juncker, a találkozón. Hozzátette, látok nehézségeket, de nem látom annak szükségét, hogy változtassunk általános hozzáállásunkon" - mondta Juncker.
Recep Tayyip Erdogan, Barack Obama amerikai elnökkel folytatott megbeszélései után azt hangoztatta, hogy a párizsi, az ankarai és a máshol végrehajtott merényletek azt jelzik, hogy a világ "kollektív biztonsági kockázattal" áll szemben, a csúcstalálkozó résztvevőinek pedig határozott üzenetet kell megfogalmazniuk a terrorizmus elleni harcról.
Michel Sapin francia pénzügyminiszter azt mondta az AFP hírügynökségnek: Franciaország azt várja, hogy a G20-ak állam- és kormányfői konkrét döntéseket hozzanak a terrorizmus finanszírozása elleni harchoz.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Nyugat és Oroszország szorosabb együttműködése döntő jelentőségű az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harchoz. "De nem csak az együttműködés fontos. Szerintem Oroszország szíriai fellépésének nagyobb mértékben kell az IÁ ellen irányulnia" - fogalmazott Tusk.
Vlagyimir Putyin orosz elnök azt hangsúlyozta: hazája nagyon is jól tudja, hogy csakis az egész nemzetközi közösség erőfeszítései révén lehet felszámolni a terrorveszélyt és megsegíteni a menekültek millióit. A terrorizmus ellen azonban szigorúan az ENSZ-alapokmánnyal összhangban, a nemzetközi jog és minden ország szuverén jogának és törvényes érdekeinek figyelembe vételével szabad harcolni.
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva arra számít: a párizsi tragikus események lökést adnak az Egyesült Államoknak és más NATO-tagországoknak, hogy megváltoztassák szemléletüket a terrorizmus elleni harcban. "A párizsi események valószínűleg mindent a helyükre tesznek és némileg megváltoztatják a Washingtonban és más NATO-tagországok fővárosaiban székelő kollégáink prioritásainak sorrendjét" - fogalmazott Rjabkov.
(MTI nyomán)