A megszállt ciszjordániai Hebronban az izraeli megszállók más teendő híján hét-nyolcéves palesztin kislányokkal erősködnek, rabolják el a biciklijüket, majd hajítják azt a bokrok közé. A biciklitolvaj cselekedetét még július 20-án vette videóra a Becelem nevű izraeli emberjogi szervezet helyi palesztin önkéntese, ám csak tegnap tette közzé az izraeli és a palesztin elektronikus média. A két vitéz katona mentségére máris felhozták: a palesztin gyermekek a kizárólag a zsidó telepesek használatára kijelölt útszakaszon játszadoztak – írja a Jiszráél Há-Jom (Izrael Ma) héber nyelvű hírportál.

A katona és a kislány „találkozása” Hebronban (fotó: Rijád Ábu Rámilá)
A több mint kétszázezer palesztin és néhány ezer állig felfegyverzett zsidó telepes lakta Hebron bibliai város El-Ibráhími nevű utcájában, az Ibráhími mecset (a zsidók Mahpélá-barlangja – J. K.) közelében érdekes jelenet szemtanúi lehetettek az ottani közlekedésre jogosultak. Egy hét-nyolcéves palesztin kislány és játszótársai az iskolai szünidőt kihasználva az úttest szélén bicikliztek, a kisebbek műanyagból készült háromkerekű biciklivel. Meg kell jegyezni, hogy a hebroni El-Ibráhími utcát a megszállók úgy négy esztendővel ezelőtt kettéosztották, s annak egyik felén kizárólag a zsidó telepesek közlekedhetnek. Hebronban, Ciszjordánia legnagyobb városában mintegy 250 ezer őslakos palesztin, s közéjük enkláveszerűen beékelődve, az izraeli hadsereg által védelmezett, ám szintén állig felfegyverzett 900-1000 zsidó telepes él.
Zoom
Zsidó telepes élvezettel megörökíti egy agyonlőtt palesztin holttestét Hebronban 2015-ben (fotó: AFP)
A játszadozó gyermekek láttán rögtön a helyszínen terem egy kiválasztott megszálló, a kislányt megállítja, leszállítja, rátapos a biciklijére, hogy ne folytathassa az útját. Ezután a vitéz elkergeti a síró lánykát, valamint egy fiút és további kislányokat a helyszínről. Közben megérkezik a „legerkölcsösebb” további katonája, aki fogja az elrabolt biciklit, és közeli bokrok közé hajítja. A határrendőrség katonáját a videó közzététele után a parancsnoka ideiglenesen felfüggesztette a szolgálatteljesítés alól, ám a védelmezői máris megtalálták a mentséget: a palesztin gyermekek a kizárólag zsidók számára kijelölt útszakaszon (a saját, elrabolt városukban – J. K.) játszadoztak, s ezért a két katona föllépése teljesen törvényes volt.
El-Kudszi – Kuruc.info