A brit kormány változatlanul ellenzi a halálbüntetést - közölte a brit belügyminiszter. Theresa May a Mail on Sunday című lapnak a legújabb felmérésekre reagált, amelyek kimutatták, hogy a manchesteri kettős rendőrgyilkosság nyomán a britek relatív többsége indokoltnak tartaná a Nagy-Britanniában csaknem fél évszázada eltörölt halálbüntetés visszaállítását.

Dale Cregan
Az angliai nagyvárosban kedden ölt meg két rendőrnőt egy 29 éves férfi, Dale Cregan, akit két korábbi gyilkosság gyanújával már hónapok óta köröztek.
A járőr betörésről szóló bejelentésre érkezett egy házhoz Manchester délkeleti Hattersley lakónegyedében. Cregan kijött a házból, és az utcán tucatnyi lövést adott le a két fegyvertelen rendőrnőre, majd egy kézigránátot is felrobbantott. A gyilkosság után önként feladta magát a legközelebbi rendőrőrsön.
A Mail on Sunday megbízásából a bűncselekmény után elvégzett országos közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a britek 48 százaléka pártolná a halálbüntetés újbóli bevezetését. A válaszadók 44 százaléka mondta azt, hogy ellenzi ezt a büntetésfajtát. Az indulatokat jelzi, hogy a halálbüntetés híveinek kétharmada közölte: akár maga is kész lenne végrehajtani az ilyen bűncselekmények esetén kiszabott halálos ítéletet.
Theresa May belügyminiszter a Mail on Sunday kérdésére elmondta: nem hisz a halálbüntetésben, és abban sem, hogy ez a büntetésfajta a kettős rendőrgyilkosság esetében visszatartó erővel hatott volna.
A manchesteri rendőrgyilkosság után kampányt indított a halálbüntetés újbóli nagy-britanniai alkalmazásáért egy korábbi rendőrgyilkosság áldozatának özvegye. Paul Beshenivsky feleségét hét éve az észak-angliai Bradfordban gyilkolták meg. A négygyermekes Sharon Beshenivsky egy utazási irodában történt rablási kísérlet helyszínére szállt ki egy másik rendőrnővel, de a bűnözők mindkettejükre rálőttek. Sharon Beshenivsky azonnal meghalt, társa súlyosan megsebesült, annak ellenére, hogy mindketten golyóálló mellényt viseltek.
A 2005-ös bradfordi rendőrgyilkosság után Lord John Stevens, a Scotland Yard nem sokkal korábban leköszönt volt főparancsnoka ugyancsak a halálbüntetés nagy-britanniai visszaállítását szorgalmazta.
Nagy-Britanniában 1965-ben törölték el a halálbüntetést, visszaállítása hivatalosan nincs napirenden.
(MTI nyomán)