Leon Panetta amerikai "védelmi" miniszter kirohant Hamid Karzai afgán elnök ellen. Panetta szerint Karzai ne kritizáljon, inkább "mondjon köszönetet a szövetséges csapatoknak, akik küzdenek és meghalnak a harctéren".
– Nagyon sok mindent elértünk Afganisztánban, mert vannak olyan egyenruhás férfiak és nők, akik küzdenek és meghalnak az afgán szuverenitásért. Akik életüket vesztették, a jó ellenséggel harcoltak, nem tévedtek. Sokat segítene, ha az elnök néha-néha megköszönné az áldozataikat azoknak, akik harcolnak és meghalnak Afganisztánért, ahelyett, hogy kritizálja őket – mondta az újságíróknak Hamid Karzai afgán elnök kritikáira reagálva Leon Panetta védelmi miniszter dél-amerikai útján az őt kísérő újságíróknak.
Az afgán elnök még csütörtökön panaszkodott arra, hogy az amerikai csapatok nem mennek át Pakisztánba a szélsőséges fegyveresek után, csak az afganisztáni helyzetre koncentrálnak. Karzai egy sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy ha a NATO valóban üldözni akarja a "terroristákat", akkor a búvóhelyükhöz kell menniük. Az elnök azt is kifogásolta, hogy az afgán biztonsági erők nem kapnak annyi fegyvert a szövetségesektől, amennyire szükségük lenne, így lassan arra kényszerülnek, hogy például Kínához vagy Oroszországhoz forduljanak.
Panetta megjegyzései is jól mutatják, hogy az afgán kormány és a nyugati szövetségesek közötti feszültség egyre nő. Az utóbbi időben megszaporodtak a "belső" támadások, amikor is az afgán biztonsági erők egyenruhásai támadnak a megszállókra.
(Nol korrigálva)