2020. október 1., csütörtök, Malvin napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív22:21 Vádat emeltek a portugál bevándorlási hatóság három munkatársa ellen, amiért halálra vertek egy ukrán férfit22:05 Vészhelyzet lép érvénybe Felvidéken21:50 Mindössze négy év fogházat kapott Molnár Ricsi - haza is engedték, mert amúgy is csak néhány hónapot kellene letöltenie21:36 EP-alelnök: "ki kell éheztetni pénzügyileg" Lengyel- és Magyarországot21:22 A Klubrádió és a 168 Óra nem lesz többé fegyver Slomó kezében az antiszemitizmus elleni harchoz20:55 A népmese napjára időzítve...20:42 Azerbajdzsán izraeli harci eszközökkel támadja az örményeket20:24 Az amerikai média egyöntetűen negatívan ítélte meg Trump és Biden első elnökjelölti vitáját20:12 Daganat vitte el a homokost, aki a világon elsőként gyógyult meg a HIV-fertőzésből19:52 Edzett, fehér, heteroszexuális férfiak üzentek a négygyermekes magyar családanyákat fenyegető férgeknek19:31 Bíróság elé állították az Audi igazgatótanácsának volt elnökét18:44 Tényleg nincs megállás? Már felolvasást is tartanak gyerekeknek a buzeráns királyfikról18:22 Drogos hulladékok a Nyugati téren: a faroklengetés rendben van, de a videózás sérti a jogaikat18:06 Az oláh szenátus vörös többsége ismét megszavazta a Trianon-törvényt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Cigányokat listázott a svéd rendőrség - a "jogvédők" háborognak

Reklám

Heves vitákat váltott ki Svédországban, hogy kiderült, a rendőrség etnikai nyilvántartást vezetett néhány ezer az országban élő cigányról. Kedden újabb ilyen listát találtak, ami csak súlyosbította a helyzetet. A rendőrség "beismerte, hogy hibázott".
A legutóbb előkerült lista 997 - többségében cigány - lakos nevét tartalmazza, tíz év alatti gyerekek is szerepeltek rajta (mintegy százan), s a legfiatalabb mindössze kétéves. A jegyzéket a Svédország déli részén fekvő Skane megyei rendőrkapitányságon állították össze. Klas Johansson, a rendőrség tisztségviselője beismerte, hogy "rosszul kezelték az ügyet".
Az újabb botrány egy nappal azután tört ki, hogy a Dagens Nyheter svéd liberális napilap hétfői száma arról számolt be, hogy egy rendőrségi akta 4029 "roma lakos" - köztük mintegy ezer gyerek - nevét tartalmazza, akik közül sokan nincsenek is benne a bűnügyi nyilvántartásban.
A napilap felvételeket közölt a számítógépes nyilvántartásról, a férfiakat kékkel, a nőket pedig pirossal jelezték.
A rendőrség először tagadta, azonban később megerősítette a lista létezését, és később kivizsgálás is indult annak ügyében, hogy ki a felelős a jegyzék összeállításáért. A Skane megyei rendőrkapitányság hálózatán bukkantak rá a dokumentumra, a "vándorok" elnevezésű mappában. A fájlt 2012. május 29-én hozták létre, azonban a benne szereplő adatok alapján valószínűsíthető, hogy az etnikai alapú adatgyűjtést ennél régebben kezdték.
A nyilvántartást eredetileg a lundi rendőrkapitányság készítette, azonban ahhoz számos más szervnek is hozzáférése volt.
A skandináv országban tilos az etnikai nyilvántartás, s ez a tilalom évtizedek óta része a svéd magánjognak. A rendőrség közölte, hogy a kérdés kezelése ügyében az ügyészség tanácsát várják. Szakértők szerint az adatbázis készítésével egyebek mellett az Emberi Jogok Európai Egyezményét is megsértették.
A Twitter mikroblogon közölt üzenetében a svéd kormány európai uniós ügyekkel foglalkozó minisztere, Birgitta Ohlsson a rendszert "rémisztőnek, etikátlannak, elfogadhatatlannak és törvénytelennek" nevezte.
"Ha az emberi jogok védelmezőjeként akarunk fellépni Európában, akkor itthon is rendet kell tartanunk" - írta Ohlsson, hozzátéve, hogy "a romák nyilvántartása felháborító".
Lars Forstell rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a dokumentumot különleges nyomozások során használják súlyos bűnügyek megelőzésére és megoldására. Forstell hozzátette, hogy a listán olyanok is szerepelhetnek, akiket nem gyanúsítanak semmilyen bűncselekmény elkövetésével, azonban nem őrzik meg az ehhez hasonló ideiglenes nyilvántartásokat.
A svéd kisebbségpolitika hagyományosan meglehetősen toleránsnak számít, azonban az idei évben már nem ez az első eset, amely arra enged következtetni, hogy egyre többen belátják ennek helytelenségét. Az utóbbi időben többször is hírek jelentek meg arról, hogy a bevándorlásellenes párt felemelkedőben van az országban, májusban pedig Stockholm mellett több városban is összetűzések alakultak ki a többnyire fiatal bevándorlókból álló randalírozók és a kivezényelt rendőrök között, a fiatal tüntetők a biztonsági erőket kövekkel dobálták meg és több autót felgyújtottak.
Az Európa Tanács becslései szerint nagyjából 10 millió cigány él Európában, közülük 6 millióan az Európai Unióban. Többségük a Balkánon él, Svédországban a létszámuk körülbelül 50 ezerre tehető.
A svéd lakosság 15 százaléka külföldi születésű, becslések szerint ez a ráta 2060-ra 18 százalékra emelkedhet.
(MTI korrigálva)
Korábban (23-án) írtuk: Svédország igazságügyi minisztériuma vizsgálatot indított, mert kiderült, hogy a rendőrség információkat gyűjt az ország déli részén élő cigányokról.
Svédországban az etnikai alapon folyó adatgyűjtést törvénytelennek tekintik.
Korábban egy svéd újság képernyőfényképet közölt, amelyből világosan látható, hogy a rendőrség mintegy 4000 cigányról szóló adatbázissal rendelkezik. A rendőrség állítása szerint az adatokat ideiglenesen tárolják.
Birgitta Ohlsson, Svédország európai ügyekért felelős minisztere mondta, hogy az ilyen adatbázisok létrehozása "etikátlan, igazságtalan és elfogadhatatlan".
(Oroszország Hangja nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready