Visszautasította az izraeli hadsereg hétfőn az Izraelben és a palesztin területeken dolgozó külföldi újságírók szövetségének bírálatát, miszerint katonái célzottan támadnak rá újságírókra.
Zoom
Tűz!
A hadsereg közölte: előzetes vizsgálatuk szerint "saját magát sodorta veszélybe" az az olasz sajtófotós, akit múlt pénteken megsebesített egy gumilövedék a Jeruzsálem melletti Kalandíjánál, amikor a hadsereg palesztin tüntetők ellen lépett fel. A hadsereg közlése szerint a katonák "nem szándékosan" lőttek a fotós felé.
Az újságíró-szövetség vasárnap tiltakozó levelet írt az izraeli "védelmi" (értsd: megszálló) erőknek. Ebben azt írta, hogy a kalandíjai tüntetés elleni fellépéskor a katonák sajtófotósokra is adtak le célzott lövéseket szemmagasságban, és riasztógránátot dobtak közéjük. A szervezet szerint az újságírók mellényük és sisakjuk alapján jól megkülönböztethetők voltak a tüntetőktől.
Különösen az olasz fotós irányában leadott lövés volt veszélyes a szövetség szerint, a riporternek az volt a szerencséje, hogy éppen fotózott, így a fejére leadott lövés a kameráját és nem a szemét találta el. Amikor a fotósok panaszt tettek az egység parancsnokánál, ő csak nevetett, és azt mondta, hogy katonái "nyilvánvalóan tévedésből" lőttek rájuk.
A szövetség az elmúlt két év alatt hozzávetőleg tíz hasonló esetben tett panaszt. Közlésük szerint a katonai rendőrség mindössze két esetben indított nyomozást, és mindkét ügyet anélkül zárták le, hogy a vizsgálat eredményt hozott volna.
(MTI nyomán)