Megszűnik az egykoron Vladimír Meciar vezette párt, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (LS-HZDS) - vált ismertté a párt vezetésének hét végi ülését követően.
A nagy múltú politikai mozgalom megszüntetéséről és egyidejűleg egy új párt, a Demokratikus Szlovákia Pártja (SDS) létrehozásának szándékáról a mozgalom rendkívüli közgyűlése döntött - mondta el Sergej Kozlík, az LS-HZDS elnökségének megbízott vezetője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.
Az LS-HZDS megszüntetését a politikai mozgalom stagnálása és az utóbbi években elért rendkívül gyenge választási eredményei tették indokolttá.
A párt megszüntetését még a belügymninisztériumnak is jóvá kell hagynia.
A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 1991 júniusában jött létre, azzal, hogy alapítói - köztük a mozgalom vezetői tisztségét a megalapítástól 2012-ig betöltő Vladimír Meciar - kiváltak az 1989-es "bársonyos forradalom" legnagyobb rendszerváltó pártjából, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen-ből (VPN). A politikai csoportosulás, amely 1998-ig vezető kormánypárt, majd 2006 és 2010 között Robert Fico első kormányának koalíciós partnere volt, 2003 óta viselte a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (LS-HZDS) nevet.
Vladimír Meciar mozgalma a létrejöttét követő több mint tíz évben "Szlovákia" legnagyobb támogatottságú politikai csoportosulása volt. A mozgalom 1994-ben megnyerte az önállósodott "Szlovákiában" tartott első parlamenti választásokat, majd négy éven át az akkor Ján Slota által vezetett Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), illetve a Szlovák Munkás Szövetséggel (ZRS) kormányzott. A kormányzati ciklust privatizációs és politikai botrányok sora, az ország nemzetközi elszigetelődése és az integrációs folyamatok lelassulása jellemezte. Bár Meciar mozgalmának az 1998-as és a 2002-ben tartott parlamenti választásokat is sikerült megnyernie, megfelelő koalíciós partner híján mindkét alkalommal ellenzékbe kényszerültek.
Az LS-HZDS-nek 2006-ban még bekerült a kormányba, de a mozgalom támogatottsága az ezredfordulótól folyamatosan gyengült, és 2010-ben már nem jutott be a parlamentbe a csoportosulás. Az azóta eltelt időszakban a mozgalom súlytalan "árnyékpárttá" vált, szinte teljesen elvesztette választói támogatottságát, és a 2012-es előrehozott parlamenti választásokon már csak 1 százalék alatti eredményt ért el.
Vladimír Meciar, a mozgalom történetének egyetlen elnöke a 2012-es választások után egy hónappal bejelentette: távozik a párt éléről. Ezt követően már nem fejtett ki érzékelhető politikai tevékenységet az LS-HZDS. Meciar 2013 decemberében a mozgalmon belüli tagságát is megszüntette. Az ország történetének leggazdagabb pártja, amelynek hivatalos vagyona még tíz éve is átszámítva 12 millió eurónak megfelelő összegre (3,6 milliárd forint) rúgott, ma 200 ezer eurós (60 millió forint) adóssággal néz a megszűnés elébe.
(MTI nyomán)