Vasárnap Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Angliában élő magyaroknak tart előadást, a felheccelt antifasiszták a fórum megzavarására készülnek.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke meghívást kapott egy londoni magyar fiatalokból álló közösségtől, hogy tartson előadást pártja választási programjáról. A bejelentést követően nem sokkal egy londoni képviselő a szigetországi zsidóság érzékenységére hivatkozva azt kérte, hogy a belügyminiszter akadályozza meg a londoni fórumot, illetve azt szerette volna elérni, hogy a Jobbik elnökét be se engedjék a szigetországba. Ez a próbálkozás azonban kudarcot vallott.
Zoom
A szélsőliberális média, élén a közismerten teljesen hiteltelen Independent nevű újsággal közben azt hazudta, hogy Vona a görög Arany Hajnallal akar találkozni. Ezt azóta cáfolta a Jobbik elnöke. Természetesen az Independentet mindez nem érdekelte. A szélsőliberális brit lap cikke bizonyára Budapesten született, valamelyik „mértékadó” hazai újságíró tollából.
A hisztériakeltés odáig jutott, hogy napokig ez volt az egyik legfontosabb téma az angol sajtóban. A britek nagyon szerencsés emberek lehetnek, ha a Jobbik elnökének londoni lakossági fóruma a legnagyobb problémájuk.
Természetesen az antifasiszták is rácsaptak a témára. Egy, a bevándorló feketékből álló csoport azt ígéri, hogy minden eszközzel meg fogja akadályozni a Jobbik elnökének fórumát. A liberális média által feltüzelt csőcselék a részvevő magyarok levadászására készül.
A „magyar” külügyminisztérium nem foglakozik az üggyel, őket láthatóan nem érdekli különösebben a kint élő honfitársaink sorsa. Ezzel szemben a Londonban élő lengyel közösség jelezte, hogy kiállnak a magyarok mellett, és ha kell erővel is megvédik őket.
Zoom
A faellenes bohócok nagyon berágtak
A lakossági fórum magyar idő szerint délután háromkor kezdődik.
A portál szerint a rendőrség még nem döntötte el, milyen erőkkel vonul fel, ezt a tüntetők létszámától teszik függővé. A magukat antifasisztáknak nevező szélsőségesek helyi idő szerint déltől (magyar idő szerint délután egytől) gyülekeznek. Az Alfahír információi szerint egyelőre minden csendes a környéken.
Frissítés: A pontos helyszín még nem nyilvános
A rendezvény pontos helyszínét a szervezők biztonsági okokból továbbra sem hozták nyilvánosságra. Az érkezőket a metrófeljárónál magyar zászlót tartó fiatalok fogják fogadni, és ők igazítják útba az érdeklődőket.
Az Egyesült Királyságban élő magyarok összefogására a Jobbik hivatalos Facebook-oldalt hozott létre, amely külföldről ide kattintva érhető el: https://www.facebook.com/jobbik.anglia
2. frissítés: „6 millió halott! Auschwitz! Menj haza, Jobbik!" - Alig száz harcos antifa gyűlt össze, nem igazán tudják, mi ellen tüntetnek
A balliberális média hecckampánya ellenére csak mintegy százfőnyi ellentüntető gyűlt össze a Holborn metróállomásnál. Egy megafonnal felszerelt hangadó hergeli őket. „6 millió halott! Auschwitz! Menj haza, Jobbik!" A járókelők láthatóan nem értik, miről van szó.
Az Alfahír tudósítója megkérdezte az egyik demonstrálót, tudja-e, miért tüntetnek. Azt a választ kapta, hogy egy rasszista, iszlámfób magyar párt fog itt vonulni. Teljes zavar van a fejekben.
Húsdarálóban aprítanák fel a fasisztákat
"Munkát és otthont, ne rasszizmust!" - hirdetik táblán a tüntetők. Egy transzparens szerint húsdarálóban aprítanák fel a fasisztákat. A tüntetők között vannak magyarul beszélők is - számol be az Alfahír tudósítója.
Zoom
3. frissítés: Még nem tudni, engedélyezik-e a fórumot
Az Alfahír helyszínen lévő tudósítója egymásnak ellentmondó híreket hallott arról, hogy a rendőrség engedélyezi-e a helyszín megnyitását, amely a Jobbik lakossági fórumaként szolgálna. Közben az eső kitartóan esik, a tüntetők skandálnak.
Zoom
4. frissítés: Nem a Jobbik, hanem Izrael ellen tüntetnek a zsidók
Váratlan fordulat: megjelentek az anticionista zsidók. Az antifasiszták által elfoglalt sarokkal szemben zsidók tüntetnek, de nem a Jobbik, hanem a cionizmus ellen. A mozgalom tagjai elítélik Izrael államot, amelynek léte ellentétes Isten rendelésével.
Zoom
Néhány antifasiszta közben belefáradt a tüntetésbe és a földre dobta tábláját. A kitartó többség most a sarkon sorakozott fel, valamire készülnek - írja az Alfahír tudósítója.
Zoom
Zoom
5. frissítés: Nem az eredeti helyszínen lesz megtartva a fórum - a tulajdonos visszavonta az engedélyt
Nem az eredeti helyszínen lesz megtartva a fórum, mivel a tulajdonos visszavonta az engedélyt, feltehetően rendőri nyomásra. Helyette a londoni Hyde Park északkeleti felében lévő Speakers' Cornernél (Szónokok Sarka) gyülekeznek a magyarok és oda tart Vona Gábor, a Jobbik elnöke is. A rendezvényre érkező magyarokat a rendőrség korábban nem engedte fel a metrómegállóból, az Alfahír információi szerint a rendőrség nem tudta garantálni a biztonságukat.

Közben helyszíni tudósítójukat és a N1TV munkatársait antifasiszták vették körbe, akik megpróbálták őket provokálni.
Zoom
A magyarok a Hyde Park közelében várják a pártelnököt
6. frissítés: Megérkezett a Hyde Parkba Vona Gábor
Vona Gábor megérkezett a Hyde Parkba Pörzse Sándor kíséretében. Szabadtéren, hűvös esőben beszélt a két politikus az egybegyűlt (a HVG szerint 70-80 fő) magyarokhoz.

7. frissítés: Vona Gábor megtartotta beszédét - magyar és székely zászlók lobognak
Vona Gábor megtartotta beszédét a londoni Hyde Parkban kb. 200-250 külföldön élő magyar előtt.
A nemzeti ellenzék vezetője kijelentette, hogy a külföldre kényszerült magyarság Magyarország valódi rejtett erőforrása. Olyan gazdasági helyzetet kell teremteni, hogy ne kelljen külföldön rabszolgaként dolgozniuk. Azt is elmondta, hogy Magyarországnak nem csupán a kulturális kapcsolatokat kell ápolnia, hanem gazdasági struktúrát kell teremtenie a külföldi magyarság számára. Megígérte, hogy ha a Jobbik választást nyer, akkor kormányzó pártként ezen célok mentén fognak dolgozni.
A rendőrség teljes védelmet nyújt a magyaroknak és nem engedik közel a néhány tucatnyira csökkent ellentüntetők táborát, akik időnként bekiabálnak ("Náci söperdék!", "Szégyen hoztok Magyrországra!"). Az Alfahír tudósítója szerint nem jött össze antifasiszták provokációja, és a rendőrség is korrekten végzi a munkáját. Jelenleg a londoni magyarok kérdezhetnek a Jobbik elnökétől és a halálbüntetés témájáról értekeznek.
8. frissítés: Megélhetés, rend, elszámoltatás - itthon teremtene munkát Vona az Angliában élő magyaroknak
Ha a Jobbik kormányra kerül, az áprilisi választások után kormányzati programjának három fő pontját a megélhetés, a rend és az elszámoltatás jelenti majd - mondta vasárnap Londonban Vona Gábor - jelentette az MTI.
Zoom
A Jobbik elnökének gyűlését az ellentüntetések miatt az eredetileg tervezett helyszínről a londoni Hyde Parkba helyezték át. Az eredeti helyszín egy közelebbről nem azonosított belvárosi helyiség lett volna, amelynek hollétét egészen a kezdés meghirdetett időpontjáig nem hozták nyilvánosságra.
A gyülekezőhely a London belvárosában található Holborn metróállomás volt, itt azonban a Jobbik-rendezvényre érkezőket ellentüntetők - az MTI szerint - több száz fős csoportja várta. A brit antifasiszta szervezetek által a Facebook közösségi portálon szervezett ellendemonstráció résztvevői elállták a metróállomás kijáratait, és "náciellenes" jelszavakat skandálva távozásra szólították fel a Jobbik gyűlésére érkezőket. Az ellentüntetőket és a Jobbik-gyűlés résztvevőit rendőrsorfal és fémkordon választotta el egymástól, majd a rendőrség teljesen lezárta a metróállomást.
A Jobbik elnökének gyűlését végül a szabad ég alatt, a Hyde Parkban tartották meg, ahol - az MTI beszámolója szerint - hozzávetőleg 150 érdeklődő gyűlt össze. A rendezvény szervezői az MTI-nek elmondták, hogy az eredeti helyszín tulajdonosa végül vissza is vonta engedélyét a gyűlés megtartására.
Zoom
Vona Gábor a Hyde Parkban tartott gyűlésen kijelentette, ha a megélhetés, a rend és az elszámoltatás alapelvei mentén megfogalmazott Jobbik-program kormányprogramként megvalósul, akkor a most Nagy-Britanniában élő magyaroknak is lesz munkájuk otthon. A Jobbik elnöke elmondta azt is, hogy a párt semmiféle olyan törvénytervezetet nem nyújtott be és ezután sem fog benyújtani, amely származásuk alapján tenne különbséget emberek között.
Élesen bírálta a választási törvény azon elemét, amely nem teszi lehetővé a külföldön élő és dolgozó magyarok számára a postai szavazást az országgyűlési választásokon. Szavai szerint ennek az az oka, hogy "a Fidesz és az MSZP is fél" attól, hogy a külföldön élő magyarok nem rájuk, hanem a Jobbikra akarnak szavazni.
Az ellenzéki politikus bejelentette azt is, hogy a Jobbik népszavazásra bocsátaná Magyarország EU-tagságának ügyét. Kijelentette: Magyarország "az Európai Unió nettó ráfizető tagja".
(Alfahír - MTI - HVG - nyomán)
Korábban írtuk: