Kereken 2100 védett galléros túzokot ejtett el Pakisztánban a szaúd-arábiai királyi család egy tagja és kísérete egy háromhetes szafarin, ráadásul javarészt természetvédelmi területen - közölte szerdán a Dawn című pakisztáni lap.
Fahd bin Szultan bin Abdulaziz asz-Szaúd herceg egymaga 1977 példányt ejtett el a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő, "sebezhető" természetvédelmi státuszú madárfajból, kíséretének tagjai pedig további 123 túzokot lőttek le Beludzsisztán tartományban.
A hubára néven is ismert galléros túzok hivatalosan védett faj Pakisztánban, a helyi hatóságok azonban időnként személyre szóló speciális kilövési engedélyt adnak királyi méltóságoknak a Perzsa (Arab)-öböl menti országokból, ahol a madár húsa afrodiziákumnak számít.
Az ilyen engedélyek alapján azonban legfeljebb 10 napig lehetne vadászni pontosan körülhatárolt területen, és legfeljebb 100 túzokot lehetne elejteni.
A lap birtokába jutott részletes kimutatás szerint a szaúdi királyi sarj nemcsak sokszorosan túllépte az engedélyezett kvótát, hanem túlnyomórészt természetvédelmi területen vadászott.
A galléros túzok főleg Közép-Ázsiában honos, és Pakisztánban telel át. A világon élő példányok számát 110 ezerre becsülik.
(MTI)