A mostani Malaysian Airlines lelövésére a 2001-es eset lehet a legjobb példa, amikor az ukrán hadsereg lelőtte a Siberia Airlines 1812-es járatát - írja a South Front HU.
2001. október 4-én a Siberia Airlines szovjet gyártmányú Tupolev Tu-154-es járatán 64 utas és 12 fős személyzet utazott Novosibirskből Tel-Avivba, amikor az ukrán hadsereg lelőtte a Fekete-tenger felett.
Egy ideig eltartott, amíg az ukránok beismerték tettüket, de az orosz nyomozóhatóság nyomására az akkori ukrán elnök, Leonyid Kucsma végül elfogadta, hogy az ukrán hadsereg lőtte le az utasszállítót.
A repülőgép lelövésének a napján az ukránok egy katonai gyakorlatot tartottak, többek között 23 rakétát lőttek ki drónokra. "Egy szakértő szerint a radar által vezérelt S-200, a volt szovjet államok legtávolabbra hordó és legpontosabb föld-levegő rakétája egyszerűen rátapadt az orosz utasszállítóra, miután elhagyta a Krími partoktól 20 mérföldre lévő drónt", Michael Wines, a New York Times újságírója fogalmazott így korábban.
Kucsma elnök elfogadta Oleksandr Kuzmuk, az ukrán honvédelmi miniszter lemondását, miután a hadsereg volt egyértelműen a szerencsétlenség okozója. 2003 és 2005 között Ukrajna 15,6 millió dollárt fizetett az áldozatok családjának az izraeli kormánnyal kötött megegyezés alapján.
További exkluzív hírek: South Front HU