Hagyják abba a harcot, és kezdjenek tárgyalni - szólította fel a Gázai övezetben harcoló feleket tel-avivi sajtókonferenciáján Ban Ki Mun.
Az ENSZ főtitkára Egyiptomból érkezett Izraelbe, hogy a július nyolcadikán indított izraeli hadműveletet lezáró tűzszünetről tárgyaljon. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel Tel-Avivban, a Palesztin Hatóság vezetőivel pedig Rámalláhban folytat közvetítő megbeszéléseket. Szerdán a tervek szerint Simon Peresz államelnökkel, Avigdor Liberman külügyminiszterrel és több más politikussal találkozik.
Zoom
Kedd délután Netanjahu nyitotta meg az ENSZ főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen leszögezte, hogy Izrael határozottan fellép annak érdekében, hogy "véget vessen a polgárait érő fenyegetésnek".
"A Hamász terrorista alagutakat épít a kórházak, mecsetek és iskolák alá" - állította, és emlékeztetett rá, hogy a szervezet többször is elutasította a fegyverszüneti javaslatokat.
"Duplán háborús bűnt követnek el, amikor minél több civil veszteséget akarnak, miközben mi nem akarunk civil áldozatokat” - hazudta az izraeli kormányfő. "A gázaiak a brutális Hamász-rezsim áldozatai, amely túszként tartja fogva őket” - jelentette ki.
Nehéz szívvel állok itt - kezdte szavait Ban Ki Mun -, mert miközben beszélek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétákkal lövi Izraelt. Erősen elítéljük a rakétatámadásokat, azonnal abba kell hagyni azokat. Elítéljük az iskolák, kórházak és más civil helyek katonai célú felhasználását - szögezte le az ENSZ főtitkár.
Egyik ország sem tűrné, hogy rakétákat lőjenek területére, minden országnak kötelessége polgárai védelme - állt a gyermekgyilkosok pártjára a főtitkár, miközben valóban megszólaltak a tel-avivi légvédelmi szirénák ("meglepően" jól időzítve - a szerk.).
Túl sok palesztin és izraeli anya temeti el gyermekét, tartozunk nekik azzal, hogy fokozzuk erőfeszítéseinket a megoldás megtalálására - említette meg ezt is mintegy mellesleg Ban Ki Mun a közös sajtótájékoztatón.
Abba kell hagyni a harcot, meg kell kezdeni a megbeszéléseket, és foglalkozni kell a kérdés gyökeres megoldásával, hogy ne kerüljünk hasonló helyzetbe egy fél év vagy egy év múlva - folytatta, és hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája a kétállami megoldásnak, amelynek keretében egy zsidó és egy palesztin állam élne egymás békés szomszédságában.
Ban Ki Mun után ismét Netanjahu ragadta magához a szót, és az al-Kaidához, az iraki Iszlám Államhoz, a libanoni Hezbollahhoz és a nigériai Boko Haramhoz hasonlította a Hamászt. A Hamász miféle sérelmét tudnánk megoldani? - kérdezte a kormányfő. Az a sérelmük, hogy létezünk. Izraelnek nincs más lehetősége, mint megvédenie magát, és mindent megteszünk, hogy megvédjük magunkat - jelentette ki.
(MTI nyomán)