Ukrán zászlót tűztek ki ismeretlenek szerda reggel Moszkvában a sztálini korszak egyik emblematikus felhőkarcolójának csúcsára, a Moszkva folyó partján, néhány lépésnyire a Kremltől, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy felhívják a figyelmet az Ukrajnában zajló eseményekre.
"Nem azonosított gonosztevők zászlót akasztottak ki a Kotyelnyicseszkaja rakpart felhőkarcolójának tetejére" - közölte az AFP hírügynökséggel Roman Kilkejev, a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője. A kora reggel kitűzött lobogó három órán át lengett odafönn, mígnem "nagy magasságban végzett munkához szokott, szakképzett alpinisták levették" - tette hozzá a szóvivő.
A rendőrség később azt a tájékoztatást adta, hogy négyen másztak föl reggel kitűzni a zászlót, és a rendőrök - még a lobogó eltávolítása előtt - őrizetbe vették őket. Ha a vandalizmussal gyanúsítottakat a bíróság is bűnösnek találja, három év börtön várhat rájuk.
A 176 méter magas lakóépület egyike az orosz fővárosban épült, Hét nővérnek is nevezett monumentális épületnek, amelyeket a Szovjetunió idején építettek. Nagy részük 1947 és 1953 között épült, sokféle építészeti stílus keveredik bennük, az orosz barokktól a gótikáig, de az amerikai felhőkarcolók épületgépészeti jellemzőivel is bírnak.
A szóban forgó épületet 1938-ban kezdték el építeni és 1952-re készült el. A 700 lakásos felhőkarcolónak neves lakói voltak az idők folyamán, mások mellett Jevgenyij Jevtusenko, Andrej Voznyeszenszkij, Konsztantyin Pausztovszkij és Jurij Ljubimov.
(MTI)