Az elmúlt vasárnap autóbalesetben életét vesztette Serena Shim, az iráni Press TV tudósítója Törökországban, a szíriai határ közelében. A fiatal, kétgyermekes iráni újságíró hölgy a Kobaniban zajló harcokról tudósított. Halálának pontos körülményei tisztázatlanok. Egyesek a török vagy éppen az amerikai titkosszolgálatok bűnrészességére gyanakszanak – nem teljesen alaptalanul.

Serena Shim
Shim autójával éppen hazafelé tartott, amikor egy teherautóval ütközött. A teherautó sofőrjének a kilétét egyelőre homály fedi.
Serena Shim tudósításaiban gyakran beszélt arról, hogy Törökország titokban segédkezet nyújt az Iszlám Állam fegyvereseinek. James Morris, az America-hijacked.com weboldal szerkesztője szerint a fiatal nő halála „figyelmeztetés” mindazoknak az újságíróknak, akik el merik mondani az igazságot a Szíriában kialakult helyzetről. „Ez az egész nagyon gyanús nekem. Láttam Serena Shim egyik legutóbbi riportját, melyben arról beszélt, hogy a török titkosszolgálatok a nyomában vannak. És nem sokkal ezután, hirtelen életét veszti egy gyanús körülmények között bekövetkezett autóbalesetben” – foglalta össze kételyeit az amerikai független újságíró.

Való igaz, a libanoni születésű, de amerikai állampolgárságú Shim az elmúlt hét pénteken arról tájékoztatta a Press TV-t, hogy a török titkosszolgálatok kémkedéssel vádolják őt, amiért riportjaiban felhívta a figyelmet Törökország és az Iszlám Állam együttműködésére. Az újságíró hölgy megemlítette azt is, hogy attól tart, le fogják tartóztatni. Shim – meglehetősen óvatlanul – közölte: olyan felvételek vannak a birtokában, amelyeken jól látható, amint az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének és más, „nem kormányzati” szervezeteknek a teherautóin utazó dzsihádisták lépik át a szír-török határt.
Hamid Reza Emadi, a Press TV hírigazgatója ugyancsak gyanúsnak nevezte a fiatal újságírónő halálának körülményeit. „Serena elmondta a történetet, azt, hogy Ankara miképpen működik együtt a terroristákkal, és miképp akadályozza meg a kurd fegyvereseket a határ átlépésében” – közölte a hírigazgató, hozzátéve, hogy „gyerekes dolog az autóbalesetre hivatkozniuk a törököknek, ezt az egészet nem vesszük be”.
2012-ben a Press TV elveszítette egy másik tudósítóját is. Maya Nassert nyakon, illetve mellkason lőtte egy fegyveres Damaszkuszban. Emadi sajnálatosnak nevezte, hogy a térségben működő segélyszervezetek hallgatnak akkor, amikor az igazságot kimondó újságírókat ölnek meg. „Ők nem úgy tudósítanak, ahogyan azt az USA médiája szeretné” – jelentette ki a hírigazgató.
Egy Rodney Martin nevű amerikai újságíró úgy véli, a Press TV tudósítójának halálában a CIA is közreműködött. „Shim valószínűleg azért halt meg, mert fáradhatatlanul nyomozta az igazságot, amelyet a nyugati média el akar hallgatni. Egy titkos akció áldozata lett, amelyet feltehetően a CIA a török titkosszolgálatokkal együtt hajtott végre. Törökország ugyanis az utóbbi időben azzal vádolta az újságírónőt, hogy kémkedett, miután fellebbentette a fátylat az Ankara részéről az Iszlám Államnak nyújtott segítségről” – foglalta össze álláspontját az ügyről Rodney Martin amerikai újságíró. Mint mondta, az „autóbaleseteknek álcázott gyilkosságok az 1950-es évek eleje óta a CIA és a Moszad fegyvertárába tartoznak”.
Perge Ottó - Press TV nyomán (források itt, itt és itt)