Hogy mennyire beteg és hazug világban élünk, arra az alábbi történet is ékes bizonyíték. Egy korábbi cseh szenátor, Pavel Lebeda, még a múlt nyáron egy cseh weblapnak adott nyilatkozatában őszintén beszélt arról, hogy az egykor barátságos, biztonságos és tiszta Genf a Balkánról odaözönlő cigányok miatt kezd tönkremenni, és egyre élhetetlenebb. Kicsit késve ugyan, de felcsattant a „liberális” kórus. A cseh szenátus már el is ítélte Pavel Lebedát.

Pavel Lebeda
Az egykori cseh szenátor a ParlamentníListy.cz. elnevezésű híroldalon megjelent nyilatkozatában egészen pontosan a következőket mondta: „Genf valaha egy barátságos, nyitott város volt, azonban sok száz balkáni cigány érkezett oda, és most a város teljesen megbénult. A svájciak nem merik gyerekeiket kiengedni az utcára sétálni. A cigány gyerekek lopnak az üzletekben, melyekben a biztonsági rendszabályok meglehetősen lazák”.
Természetesen lehetne azzal érvelni, hogy a „teljesen megbénult” kifejezés némi túlzás Genfre vonatkoztatva. Azonban a lényeg mégiscsak az, hogy a cseh veterán politikus kijelentésével a mai Európa egyik legsúlyosabb gondjára hívta fel a figyelmet. Egy normális világban értelmes vita indulhatna meg például arról, hogy miképpen lehet fenntartani a rendet és a biztonságot a nagyszámú bevándorlót (és köztük sok cigányt) befogadó államokban, milyen változások várhatók a munkaerőpiacon, és mi lesz hosszabb távon Európa őshonos népeinek a sorsa. De nem ezekről a kérdésekről indul meg a vita, hanem a „liberális” sajtó el akarja hallgattatni, nevetségessé és hiteltelenné kívánja tenni az igazságot kimondó politikust.
Az Echo24.cz nevű cseh hírportál újságírói az elmúlt hónapokat azzal töltötték, hogy adatokat gyűjtöttek a Pavel Lebeda elleni lejárató kampányhoz. A karaktergyilkosságra készülődő „liberálisok” Scherlock Holmest megszégyenítő alapossággal kezdtek el nyomozni. Kiderítették például, hogy Pavel Lebeda tavaly decemberben egy cseh szenátusi delegáció tagjaként látogatott Genfbe. A küldöttség részt vett azokon az ünnepségeken, amelyeket a város napóleoni uralom alóli felszabadításának 200. évfordulója alkalmából rendeztek.
Lebeda a kifogásolt interjújában arról is beszélt, hogy a genfi cseh közösség egyik tagja, egy bizonyos Novotný úr kalauzolta őt végig Genfben, aki beszélt neki a cigányok okozta bajokról. Nosza, az „oknyomozó” újságírók elkezdtek utána is kutakodni. Megkérdezték Tomá± Grulichot, a Polgári Demokrata Párt szenátorát, aki annak idején a genfi ünnepségekre látogató cseh küldöttséget vezette. Neki – mint „okos” (vagyis kizárólag a karrierjére és pénzére gondoló) politikusnak – első dolga természetesen az volt, hogy azonnal elhatárolódott Lebeda kijelentéseitől. Majd a következőképpen nyilatkozott a „tényfeltáróknak”: „Kötelességemnek érzem elmondani, hogy mi sohasem találkoztunk semmiféle Novotný úrral Genfben. A Svájcban élő csehek közül senki sem ismeri ezt a személyt. Következésképpen lehetséges, hogy senki sem mondta nekünk azt, hogy Genf tele van cigányokkal, és a svájciak félnek kiengedni a gyerekeiket az utcákra. Mi semmi ehhez hasonlót nem vettünk észre, és senki nem beszélt nekünk ilyesmiről.” Íme, a következtetés, amelyet le kellene vonnunk: Pavel Lebeda csakis egy hazug ember lehet, mert egy olyan emberről beszélt, aki a valóságban nem is létezik. És ha képes volt kitalálni Novotný urat, akkor nyilvánvaló, hogy a Genf városát elözönlő cigányokról szóló beszámolója sem tényeken alapszik.

Nem tényeken alapszik...
Az Echo24.cz „nyomozói” ekkor megkérdezték Lebedától, mit szól a tavalyi cseh delegáció vezetőjének nyilatkozatához. Az egykori szenátor ekkor állítólag a következőket mondta: „Talán nem Novotnýnak hívták volna az illetőt? Rosszul adták volna meg a nevét?” Majd hozzátette, hogy az őt Genfben kalauzoló férfi magas ember, mérnök és az idősebb korosztályhoz tartozik. A Colombo hadnagy nyomdokaiba lépő levakarhatatlan újságírók azonban nem hagyták békén a politikust, és egy másik alkalommal is kérdőre vonták. Ekkor azt válaszolta nekik, hogy eszébe jutott a szóban forgó személy neve: tényleg nem Novotný az illető, hanem Havelkának hívják.
Így került a különös história szereplői közé Jaroslav Havelka, a Svájci Csehek és Szlovákok Uniójának elnökhelyettese. Ő azonban azonnal elhatárolódott, és tagadta „bűnösségét” – vagyis hogy elmondta volna a távolról sem polkorrekt igazságot a Genfben élősködő cigányokról. „Én nem beszélhettem neki olyan dolgokat, mint amilyeneket ő (Pavelka) állít, ugyanis más a véleményem. Nem emlékszem, hogy erről a kérdésről (mármint a Genfet elözönlő cigányokról) alapos beszélgetést folytattunk volna” – védekezett a megszeppent Jaroslav Havelka, az Echo24.CZ. munkatársai előtt.
Időközben csatasorba léptek a Romea.cz elnevezésű hírportál „jogvédői” is, akik kiderítették, hogy Pavel Lebeda már számos alkalommal „hazudott” a múltban. Például akkor, amikor egy másik interjújában azt állította, hogy a gyermekeiket középiskolákba beírató cigány családok havonta ezer cseh korona támogatást kapnak az Oktatási Minisztériumtól, további 21 ezret pedig a ROMEA elnevezésű cigány szervezet juttat nekik. Egy másik alkalommal pedig arról beszélt, hogy a belügyi hatóságoktól statisztikai adatokat kapott a „a romák bűnözésére” vonatkozóan. Csakhogy a Belügyminisztérium illetékesei cáfolták a cigánybűnözésre vonatkozó információk átadását. Hiszen ilyen típusú adatok nem is létezhetnek. Mint ahogy az köztudott, cigánybűnözés sincs.
Perge Ottó - romea.cz nyomán