Ellenzékiekkel találkozott az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolat helyreállításáról Havannában egyeztető washingtoni főtárgyaló. Kuba rosszallását fejezte ki emiatt.
Roberta Jacobson, a nyugati félteke ügyeiért felelős amerikai államtitkár-helyettes - a külügyminisztérium évtizedek óta legmagasabb rangú képviselője, aki Kubába látogatott - az Egyesült Államok havannai érdekképviseletét vezető Jeffrey DeLaurentis rezidenciáján találkozott a másként gondolkodókkal pénteken. Köztük volt José Daniel Ferrer, a Kubai Hazafias Unió (UNPACU) korábban bebörtönzött alapítója. A szervezet néhány tagja is azon 53 politikai fogoly között volt, akiket az után engedtek szabadon, hogy Barack Obama amerikai elnök és kubai kollégája, Raúl Castro decemberben bejelentette a kapcsolatok helyreállításának szándékát.
Kommentárok szerint Roberta Jackson a találkozóval jelezni akarta, hogy Washington nagy hangsúlyt fektet az emberi jogok kérdésére a kommunista szigetországban. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a találkozó lehetőséget teremtett az ellenzékiekkel folytatott véleménycserére és a lehetőségeik felőli tájékozódásra.
Az amerikai politikus tárgyalópartnere, Josefina Vidal Ferreiro, a kubai külügyminisztérium Egyesült Államokkal foglalkozó igazgatóságának a vezetője ugyanakkor rosszallását fejezte ki a találkozó kapcsán. Havanna álláspontja szerint a kétoldalú kapcsolatok normalizálása nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államoknak joga van beleszólni Kuba belső ügyeibe. "Pontosan ez az egyik nézeteltérésünk az amerikai kormánnyal" - utalt a találkozóra Vidal. Az ellenzékiekről az MSNBC amerikai televíziónak azt mondta, "ez a kis csoport nem képviseli a kubai társadalmat és a kubai nép érdekeit".
A csütörtökön kezdődött egyeztetésekről Roberta Jacobson azt mondta, korai még megítélni, hogy valóban elvezetnek-e a kapcsolatok normalizálásához, a véleménykülönbségek még mindig jelentősek.
(MTI)