Újabb 54 gyanúsított letartóztatását rendelte el a török igazságszolgáltatás szerdán abban a bűnügyben, amelyben magas rangú kormányzati tisztségviselők - köztük Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő, volt miniszterelnök - illegális lehallgatásával vádolnak embereket.
Az ankarai ügyészség utasítására a rendőrség az ország húsz városában hajtotta végre hajnalban mintegy negyven ember letartóztatását.
Tavaly július óta már többtucatnyi rendőrt, illetve magas beosztású tisztségviselőt hallgattak ki azzal a gyanúval, hogy rögzítették Erdogannak és családtagjainak, valamint a 2002 óta hatalmon lévő iszlám-konzervatív kormány tagjainak a telefonbeszélgetéseit. Minden gyanúsítottat azzal vádolnak, hogy közel áll Erdogan nagy ellenfeléhez, korábbi szövetségeséhez, Fethullah Gülen imámhoz, vagy az ő megbízásából végzett lehallgatást.
Gülen nyugdíjba vonulása óta az Egyesült Államokban él, és onnan irányítja befolyásos törökországi hálózatát, amely iskolákból, civil szervezetekből és gazdasági vállalkozásokból áll. Erdogan azóta áll vele háborúban, amióta 2013-ban kirobbant a kormányát és az ő politikai szövetségeseit érintő korrupciós botrány. Gülen "párhuzamos államának" a rendőrség és az igazságszolgáltatás berkeiben is nagy befolyása van.
(MTI)