Teljes mértékű támogatásáról biztosította csütörtökön Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára Szaúd-Arábiát és öbölbeli szövetségeseit, amelyek katonai beavatkozást indítottak Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök védelmére és a síita húszi lázadók előrenyomulásának megtörésére.
"Ez olyan célpontok elleni hadművelet, amelyek katonai puccsot követtek el" - jegyezte meg al-Arabi a pánarab szervezetnek szombaton kezdődő éves közgyűlését előkészítő tanácskozáson, amelyen az arab államok külügyminiszterei vettek részt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.
A jemeni hatóságok szerdán "azonnali" katonai beavatkozás kértek, és csütörtökre virradóra Szaúd-Arábia "tíz napnál tovább tartó hadművelet keretében" harci repülőgépekkel kezdte bombázni a húszi felkelők állásait, elsősorban a jemeni fővárosban, Szanaában.
A sarm-es-sejki találkozón Egyiptom és Kuvait külügyminiszterei megerősítették, hogy szükségszerű a katonai beavatkozás Jemenben.
Az Irán támogatását bíró síita húszik offenzívája "azonnali válaszra kötelez minket, és olyan intézkedések elfogadására, amelyek a béke és a biztonság visszaállításához szükségesek" - mondta Szabáh al-Hálid al-Szabáh sejk, Kuvait külügyminisztere. Egyiptomi kollégája, Számeh Sukri úgy vélte, szükség volt arra, hogy a jemeni elnök felhívására arab országoknak egy koalíciója válaszoljon.
Ezzel szemben Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter elítélte a katonai beavatkozást, és "békés megoldást" sürgetett. "A külföldi beavatkozás és a katonai csapás ellen foglalunk állást" - mondta al-Dzsaafari, akinek a kormánya Irán és a nyugati országok támogatásával harcol az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen.
Szíria "mélyen nyugtalanítónak" nevezte, a libanoni Hezbollah síita szervezet pedig agressziónak minősítette a beavatkozást.
(MTI nyomán)