Kémkedés gyanújával vettek őrizetbe az észak-koreai hatóságok két dél-koreai férfit. Az észak-koreai hírügynökség jelentésében az amerikai imperialisták "mocskos kampányát" emlegették az üggyel kapcsolatban.
A phenjani rezsim szócsöveként működő KCNA hírügynökség helyi idő szerint csütörtök késő este közölt képeket a két férfiről, akik állítólag dél-koreai állampolgárok, és a kínai Tantung határvárosból érkeztek kémkedni a dél-koreai hírszerzésnek. Az ügyben sajtótájékoztatót tartottak Phenjanban.
"Odaadóan vettek részt az amerikai imperialisták és áruló bábcsoportjaik Észak-Korea elleni mocskos kampányában, hogy elszigeteljék és blokád alá vegyék az országot a nemzetközi porondon" – jelentette a KCNA. Mindkét férfi nevét nyilvánosságra hozták.
A szöuli országegyesítési minisztérium pénteken megerősítette, hogy a két letartóztatott férfi dél-koreai állampolgár, és követelte mindkettejük azonnali elengedését. A tárca szerint letartóztatásuk "rendkívül sajnálatos", és alaptalan minden, amit felhoztak ellenük Phenjanban.
A phenjani média híradásai szerint az egyik férfi "földalatti egyházat" működtetett Kínában, és törvénytelenül terjesztett Észak-Koreában külföldi információkat digitális adattároló eszközökön.
Tantung városában sok koreai nemzetiségű kínai kereskedő él, és mindkét Koreával üzletel. A városban élnek dél-koreai és nyugati keresztény misszionáriusok is, akik hittérítéssel próbálkoznak Észak-Koreában.
(MTI)