Meglepetést keltett az olasz semmítőszék ítélete, ugyanis előzetesen perújrafelvételt vártak Meredith Kercher brit diáklány megölésének ügyében. Így hivatalosan nem tudni, ki ölte meg 2007 októberében az áldozatot.
Az Erasmus-ösztöndíjjal Olaszországban tanuló angol lány, Meredith Kercher vérbe fagyott holttestére 2007. november 2-án találtak rá. A vizsgálat szerint valaki megerőszakolta, ezután elvágta a torkát. Az ügyben korábban Meredith szobatársa, Amanda Knox, annak olasz barátja, Raffaele Sollecito, egy kongói szakács, Diya "Patrick" Lumumba, illetve egy elefántcsontparti néger volt a fő gyanúsított. Az elefántcsontpari drogdíler 2010-óta börtönben ül a gyilkosságban való bűnrészessége miatt.

Rudy Guede drogdíler, gyilkos
A bírósági határozat azt jelenti az amerikai Amanda Knox és volt olasz barátja, Raffaele Sollecito számára, hogy véglegesen pont került a hosszú évek óta húzódó bírósági ügyre, amely nagy nyilvánosságot kapott Olaszországban és az Egyesült Államokban, illetve a világsajtóban.
A semmítőszék érvénytelenítette a legutóbb hozott elmarasztaló ítéletet, nem kis meglepetést okozva ezzel. Sokan ugyanis arra számítottak, hogy a törvényszék, még ha érvényteleníti is az első- és másodfokon hozott ítéleteket, perújrafelvételt rendel el. Ez azonban nem történt meg, így pont került a 2007 óta húzódó jogi eljárásra. A semmítőszéknek 90 napon belül közzé kell tennie döntése indoklását.
Amanda Knoxot és barátját azzal vádolták, hogy 2007-ben, halloween éjszakáján Perugiában megölték Meredith Kercher, a 21 éves brit diáklányt. Knox az eset idején cserediákként folytatott egyetemi tanulmányokat az olasz kisvárosban. Az áldozatot leszúrták annak az apartmannak a hálószobájában, amelyet Knox és Kercher együtt bérelt. A vádirat szerint támadói közösülésre kényszerítették Kerchert, majd amikor kiabálni kezdett és ellenállt, megölték. A per során mindkét fővádlott ártatlannak vallotta magát. Azt állították, hogy a gyilkosság éjszakáján Sollecito otthonában voltak. Elismerték azonban, hogy marihuánát fogyasztottak, és azt mondták, emiatt nem tiszták az emlékeik.
Zoom
A meggyilkolt Meredith Kercher (b) és a most felmentett Amanda Knox (j)
Knoxot és Sollecitót 2009-ben első fokon, 26, illetve 25 év börtönbüntetésre ítélte a perugiai bíróság. Két évre rá a fellebbviteli bíróság kevésnek találta az ellenük felhozott bizonyítékokat, és felmentette őket, de az olasz legfőbb bíróság tavalyelőtt márciusban megsemmisítette a felmentő ítéletet, perújrafelvételt rendelt el, és átadta az ügyet egy firenzei törvényszéknek. Amanda Knox időközben hazautazott az Egyesült Államokba, miután három évet töltött olaszországi börtönben. Hazatérve könyvet írt megpróbáltatásairól.
A két vádlottat tavaly januárban újra elítélték, Knoxot távollétében 28, Sollecitót pedig 25 év börtönre. A pénteki döntéssel azonban a semmítőszék végérvényesen pontot tett az ügyre, újabb eljárás nem lesz, fellebbezésnek ugyanis nincs helye. A bűnügy eddigi egyetlen elítéltje az elefántcsontparti Rudy Guede, aki beismerő vallomást tett. A néger drogdíler 2010 óta börtönben ül gyilkosságban való bűnrészesség miatt. Az ellene hozott ítélet szerint ő fogta le az áldozatot, amikor bűntársai leszúrták.
A Seattle-ben élő Knox közleményében tudatta pénteken, hogy a végleges bírósági döntés hírére megkönnyebbült. "Az ártatlanságom tudata adott erőt nekem a megpróbáltatás legsötétebb pillanataiban" - közölte Knox.
(MTI nyomán)