A Basár el-Ászád szíriai elnök ellen harcoló iszlamista terroristák néhány órával ezelőtt végleg bevették Idlib kormányzóság azonos nevű székvárosát, ahol a mellékelt videó tanúsága  szerint lövöldözéssel és a szíriai zászló levonásával egybekötött győzelmi ünnepség zajlik - jelenti a Miszr el-Jom egyiptomi hírportál és az Idlib Vikálát el-Áhbárijjá helyi hírportál. Az északnyugat-szíriai, mintegy százezer lakosú Idlib város a Látákijjá-Aleppo országút mentén fekszik, s a négy esztendeje folyó háború folyamán többször is gazdát cserélt.
Zoom
A Dzsubhát en-Nuszrá harcosa Idlib kormányzósági épülete előtt
A Golán-fennsíkon Izraellel együttműködő Dzsubhát en-Nuszrá iszlamista szervezet fegyveresei Idlib városának elfoglalása után levonták a Szíriai Arab Köztársaság zászlóját a kormányzósági székváros főterén és ledöntötték Háfez el-Ászád korábbi szíriai elnök köztéri szobrát. A lakosság tekintélyes része még a terroristák bevonulása előtt elmenekült a városból, de nem annyira az iszlamistáktól való félelmükben, hanem az őket bombázó szíriai légierő csapásai elől. Er-Ráká után Idlib a második szíriai kormányzósági székhely, amely az iszlamisták uralma alá került.
Zoom
Iszlamisták ünnepelnek Idlib városában (Fotó: Reuters)
Zoom
Iszlamista Idlib városában a Dzsubhát en-Nuszrá zászlójával (Fotó: Reuters)
Er-Ráká kormányzóság hasonnevű székvárosát még 2013-an foglalták el az iszlamisták Basár el-Ászád elnök kormánycsapataitól, s amelyet később az Iszlám Állam megtett a fővárosának. Idlib városának eleste pénteken este kezdődött, majd szombaton reggel folytatódott, amikor az iszlamisták végső rohamra indultak a kormánycsapatok ellen. Basár el-Ászád katonái ezután visszavonultak a városhoz közeli támaszpontjaikra , illetve Idlib néhány kormányzósági épületébe.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info