Tejüzemet bombáztak szerdára virradóra az arab koalíciós erők a Jemen nyugati részén található Hodeida kikötővárosban. A támadásban legalább 23 dolgozó meghalt – közölték kórházi források és szemtanúk. A helyi kormányzó később azt közölte, hogy a légicsapásban legalább 37-en meghaltak, és 80-an megsérültek.
A beszámolókból kiderült, hogy a légicsapáskor keletkezett tüzet még nem sikerült eloltani az üzemben. Az áldozatok száma tovább nőhet, mert az üzemben éjjel körülbelül 300-an dolgoztak.
A tejüzem a korábbi elnökhöz, Ali Abdalláh Szálehhez hű erők egyik katonai tábora közelében található, de a támadásban kizárólag munkások haltak meg. A légicsapások elpusztítottak egy üzemanyagraktárat is a Vörös-tenger partján fekvő 400 ezres nagyvárosban.
Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint néhány szemtanú azt mondta, hogy a légicsapást a Szálehet támogató erők mérték a tejüzemre, válaszul a koalíció harci repülőgépeinek egyik támadására. Az arab-félszigeti ország második legfontosabb kikötővárosának számító Hodeidát még tavaly szeptemberben szállták meg az Irán támogatását élvező síita húszi felkelők.
Kórházi források szerint a koalíciós erők légicsapást mértek a Hodeidától északabbra fekvő Maidi kikötővárosra is, hat civil meghalt. Éjjel támadást intéztek a húszi felkelők ádeni és szanaai állásai ellen is.
Szaúd-Arábia és arab szövetségesei a múlt csütörtökön indítottak hadműveletet Jemenben a fővárost megszálló húszi lázadók visszaszorításáért. Hádi előbb a déli Ádenbe tette át székhelyét, most pedig a szaúdi fővárosban, Rijádban van.
ENSZ: Egyre több a gyermekkatona Jemenben
Rohamosan romló humanitárius helyzetről számolt be a jemeni konfliktussal kapcsolatban az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). Az elmúlt egy hétben 62 gyerek halt meg, több mint 30 pedig megsebesült.
Jelentős károk érték az iskolákat, akadozik az egészségügyi alapellátás – írta keddi közleményében Julien Harneis, az UNICEF jemeni képviselője, aki szerint a fokozódó erőszak és a gyorsan romló humanitárius helyzet tovább súlyosbítja az országban élő gyerekek helyzetét.
Az UNICEF bizonytalan élelmiszer-ellátásról, akut alultápláltságról és arról is beszámolt, hogy egyre több gyereket kényszerítenek fegyverrel harcolni.
"A gyerekeknek égető szükségük van a védelemre és a konfliktusban részt vevő feleknek mindent meg kellene tenniük, amit csak tudnak azért, hogy a gyerekek biztonságban legyenek" – írta Julien Harneis.
(MTI nyomán)