Mióta az orosz-ukrán konfliktus tart és érvénybe lépett a gazdasági embargó, a McDonald’s rajongói kénytelenek nélkülözni a mindennapi hamburgert, a hasábburgonyát és a papírpoharas üdítőket – úgy tűnik, a helyzet állandósul, hiszen egybillió rubelt, azaz több mint ötmilliárd forintot akarnak egy saját, nemzeti gyorsétterem-hálózatba fektetni.

Nyikita Mihalkov
Az ötlet Nyikita Szergejevics Mihalkov Oscar-díjas filmrendezőé – az orosz férfi az 1994-es Csalóka napfényért kapta meg az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerését. Tervei szerint az egész országban megjelenhetnének a nemzeti gyorséttermek és pótolhatnák, kiválthatnák a globális konyhát a hazai ízek modernizált változataival.
A rendező már egyeztetett Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettessel, és sikeresen megállapodtak arról, hogy a szükséges egymilliárd rubel hetven százalékát állami hitelből fedezik. Mihalkov levelet írt Putyinnak is, felkérve, hogy támogassa a patrióta gasztroprojektet, amelynek jelszava „Együnk otthon!” – a parlamenti képviselőként is tevékeny filmes szerint ideje alternatívát biztosítani a nyugati gyorsételekkel szemben.
Zoom
A tervek szerint a hálózat kezdetben 41 étteremből és 91 kisebb standból állna, de ez növekedhetne, sőt megjelenhetne az egykori szovjet tagállamokban is, alkalmazkodva a helyi konyhák specialitásaihoz. Mihalkov levelében kiemelte, hogy ilyen lánc segítene az orosz mezőgazdaságnak és megerősítené a fiatalok körében a lokális konyha elismertségét, hiszen a menü mintegy harmada a kisebb térségek ízeit mutatná be.
Bírálói is vannak a projektnek, többek között Alekszej Kudrin, Oroszország korábbi pénzügyminisztere. Szerinte az állami tőke károsan befolyásolná a kis- és középvállalatok pozícióját, csorbítaná üzleti lehetőségeiket.
(Origó nyomán)