A második világháború vége és a "túlélők felszabadulásának" hetvenedik évfordulója jegyében tartják idén Izraelben az ún. holokauszt évente (pontosabban évente 365-ször) megrendezett emléknapját, a jóm hasoát.
Csütörtök délelőtt tízkor két percre megszólaltak a szirénák, és megállt az élet Izraelben: bárhol voltak is éppen, fejet hajtva tisztelegtek az ország polgárai a második világháború zsidó áldozatainak emléke előtt, még az autópályákon és az utakon is megszakították útjukat, kiszálltak, és a sziréna elhallgatásáig vigyázzba álltak az utasok.
Az idei "jóm hasoá" előtt megjelent egyik felmérés szerint a jelenlegi mintegy 189 ezer túlélőből 45 ezren szegénységben élnek Izraelben. (És gondoljunk bele, hány ezer vagy tízezer "túlélő" élhet még hazánkban, Amerikában és más országokban... Lassan tényleg többen lesznek, mint a "kiirtottak" - a szerk.)
A "túlélők" 78 százaléka szenved egészségügyi problémáktól, 45 százalékuk "magányosnak érzi magát", és 46 százalékuk szerint haláluk után gyermekeik és unokáik el fogják felejteni a "holokausztot". Az egykori szemtanúk közül évente 14 200-an, naponta körülbelül negyvenen távoznak a zsidó államban az élők sorából. Átlagéletkoruk a statisztikák szerint idén 83,3 év.
(MTI nyomán)