A "holokauszt áldozatainak" az Egyesült Államokban élő leszármazottjai pert indítottak a francia állami vasúttársaság (SNCF) ellen, amiért a cég a második világháború idején a németek munkatáboraiba deportált zsidók és más kisebbségekhez tartozók ezreinek foglalta le javait - derül ki a chicagói törvényszékhez benyújtott, pénteken nyilvánosságra került kereset ügyirataiból.
Zoom
A felperesek a "zsidók ellen elkövetett népirtásban való bűnrészességgel" vádolják a vasúttársaságot. Emellett kártérítést követelnek a személyes tárgyak lefoglalása és eladása miatt, valamint amiatt, hogy az SNCF a németeknek harmadosztályú vonatjegyekről állított ki számlát, miközben haszonállatok szállítására használt vagonokba zsúfolták össze az utasokat.
A kollektív keresetet csütörtökön, a "holokauszt" évente (pontosabban naponta - a szerk.) megrendezett emléknapján nyújtották be a pénzéhes élősködők.
Tavaly decemberben az Egyesült Államok és Franciaország olyan megállapodást írt alá, amely értelmében kárpótlást kapnak a második világháborúban, a német megszállás idején a francia állami vasúttársaság vagonjaiban deportáltak vagy örököseik.
A megállapodás értelmében Franciaország - parlamentje jóváhagyása után - létrehoz egy 60 millió dolláros kárpótlási alapot, amelyből az amerikai hatóságoknak utal át pénzt az egykori deportáltak és családtagjaik részére. Az amerikai állampolgárságú "holokauszttúlélők" személyenként megközelítőleg 100 ezer dolláros (27,9 millió forint) összeget kapnak, házastársaik és leszármazottjaik több 10 ezer dollárra számíthatnak. De ez nekik nem elég, ezért perelnek.
(MTI nyomán)