Legkevesebb tíz évig képes lesz észlelni az iráni nukleáris program esetleges katonai képességeit az Egyesült Államok és az öt másik nagyhatalom a Teheránnal megkötött keretegyezmény alapján - jelentette ki a CNBC televíziós csatornának csütörtökön Ernest Moniz amerikai energiaügyi miniszter.
Moniz szerint a nagyhatalmak legalább egy évtizeden át "nagyon könnyedén" képesek lesznek kimutatni minden, az iráni nukleáris programmal kapcsolatos esetleges katonai tevékenységet és elegendő idejük lesz azokra reagálni.
A keretmegállapodás alapján az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország együttműködik Iránnal egy végleges egyezmény kidolgozásán, amely, ha a tervezett június végi határidőre elkészül, elvileg lehetővé teszi majd a világszervezet ellenőrei számára, hogy hozzáférjenek az iszlám köztársaság nukleáris létesítményeihez. Ennek ellentmondani látszik, hogy Hosszein Szalami, az iráni forradalmi gárda parancsnokhelyettese a hétvégén hangsúlyozta: országa számára "nemzeti megaláztatás" lenne, ha ellenőrzés alá vonnák bármilyen katonai létesítményét.
Az amerikai energiaügyi miniszter a CNBC-nek azt is elmondta, hogy a keretmegállapodás alapján a nagyhatalmak "teljesen példátlan módon" 25 éven át ellenőrizhetnék Irán uránellátását. A végleges egyezség emellett "gyakorlatilag véglegesen" kötelezné Teheránt olyan, a megállapodásban nem szereplő ellenőrzésekre is, amelyeket a nemzetközi ellenőrök minden más ország esetében is elvégeznek.
(MTI)