A Földközi-tengeren zajló menekültválság tovább tart, most az olasz parti őrség mentett ki több ezer bevándorlót.
Különböző csónakokból, bárkákból kellett kimenteni a közel 3700 bevándorlót a Földközi-tengeren a líbiai partok közelében szombaton és vasárnap a korai órákban - közölte az olasz parti őrség.
A beszámoló szerint további mentőakciók várhatók, mert az embercsempészek - kihasználva a jó időjárást - újabb bevándorlókkal teli lélekvesztőket indítottak Európa partjai felé.
Az olasz parti őrség szóvivője elmondta, hogy néhány embernek sikerült elérnie a legdélebbi olasz szigetet, Lampedusát. A kimenekítetteket az olasz partokra szállítják. Egyelőre folyik nemzetiségük meghatározása - tette hozzá a szóvivő.
Idén várhatóan kétszázezerre nő a fejlődő világból Olaszországba menekülők száma, azaz 30 ezerrel több lesz, mint tavaly. Az olasz haditengerészet a parti őrséggel és a vámőrséggel karöltve teljesít mentőszolgálatot a tengeren. Az akcióhoz az európai határőrszolgálat keretében egy francia hajó is csatlakozott.
Egy olasz bíróság jelenleg is folyó vizsgálata szerint a Líbiában eluralkodott törvénytelenség és anarchia miatt az emberkereskedők minden helyi hatósági akadály nélkül tevékenykednek, egy-egy hajóért 80 ezer eurót (24 millió forint) kérnek.
A földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén már eddig is legkevesebb 1500 halálos áldozata volt. Az EU-tagországok állam- és kormányfői a menekültügy témájában az előző héten tartott rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren lélekvesztőkön Európába tartó, bajba került migránsok mentésére fordított pénzt.
Frissítés: Nem sikerült rekordot dönteni
5800-nál is több bevándorlót gyűjtöttek be az olasz hatóságok a hétvégén, és négy mentőművelet még most is folyamatban van - jelentették be vasárnap este Rómában.
A korábbi években nem volt példa ekkora bevándorló tömegre Olaszországban, de a rekordot mégsem most állították fel: idén április 13-án és 14-én 6600 embert kellett kimenekíteni a tengerből.
Az olasz parti őrség tudomása szerint ezen a hétvégén nem süllyedt el egy hajó sem a líbiai partoknál. Az őrhajók vasárnap 17 esetben nyújtottak segítséget, és estig 2152 embert mentettek ki. Szombaton - akkor 3690 embert sikerült kimenteni a lélekvesztőkből - egy francia hajó is bekapcsolódott a műveletekbe, amelyekhez civil szervezetek is segítséget nyújtanak.
A líbiai hatóságok az országban uralkodó káosz ellenére vasárnap elfogtak öt csempészhajót, amelyeken mintegy 500 ember próbált meg eljutni Európába. A hajóikat a Tripolitól keletre lévő Miszráta kikötőjébe kísérték.
(MTI)