Az Azovi-tenger parti hadművelet azzal kezdődött, hogy az Azov zászlóalj egyik szakasza fegyverrel kényszerítette az EBESZ megfigyelőit a számukra kijelölt megfigyelőpont elhagyására.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószolgálata szombaton jelentette be, hogy az ukrán kormányerők oldalán harcoló Azov önkéntes zászlóalj hét fegyverese még május elsején erőszakkal elfoglalta a szervezet ukrajnai békemissziójának megfigyelőállását, amelyet Sirokine településtől 4 kilométerre alakítottak ki, s amelyet még a vezérkarból érkezett közvetlen parancsra sem hagytak el a későbbiekben.
Egynapos szórványos lövöldözést követően, vasárnap a szakadárok és az ukrán karhatalmi erők között heves tűzharc alakult ki. A mintegy hat órán át tartó csata során az Azov zászlóaljnak és az immár a Nemzeti Gárda kötelékében harcoló Donbassz ezred egységeinek sikerült kiszorítaniuk a térségből a lázadókat és az őket támogató orosz csapatokat – írja az Ukrajinszka Pravda.
"A hat órán keresztül tartó összecsapásnak vége. A katonáink sikeresen bosszút álltak az elesett bajtársaikért. Az ellenség veszteségei óriásiak" – közölte a sajtóval Dmitro Horbunov, a mariupoli hadszíntér (az "M" szektor) parancsnoki állásának szóvivője. Szerhij Halisko, az ukrán "terrorellenes" műveleti parancsnokság helyettes parancsnoka bejelentette, hogy a kormányerőknek eszük águkban sincs kivonni a csapataikat Sirokinéből, ugyanis "csak az ő jelenlétükkel biztosítható a térség nyugalma".
Sirokine egy alig 3 négyzetkilométeren elterülő település az úgynevezett Donyecki Népköztársaság jelenlegi határa és Mariupol között félúton fekszik, az utóbbitól 10 kilométerre. A kelet-ukrajnai konfliktus előtt is csupán alig 1500-as lélekszámú halászfalu – amelyben mára gyakorlatilag már egyetlen ép lakóház sincs, és lakosainak többsége is már rég elmenekült – birtoklása elsősorban a stratégiai fontosságú ipar- és kikötővárost az orosz határral összekötő M14-es jelzésű főút fölötti ellenőrzés szempontjából jelentős a szembenálló felek számára.
(Origó)